Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Op zoek naar zijn broer raakt een man onder dekmantel van journalist eind jaren dertig van de 20e eeuw verstrikt in de Spaanse Burgeroorlog.
Titre
Aan de vooravond
Auteur
Leif Davidsen
Traducteur
Ingrid Hilwerda
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Min broders vogter
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2011
475 p.
ISBN
9789044518245 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Aan de vooravond is veel meer dan een ‘spannende roman’, zoals wat misleidend op de omslag wordt vermeld. De voormalige journalist Leif Davidsen heeft voor de Deense radio en televisie als correspondent gewerkt in Rusland en Spanje en deze landen vormen het levendig decor in de meeste van zijn historische romans. Dit verhaal speelt zich grotendeels af in 1937 als Franco met zijn troepen in opstand is gekomen tegen de wettige Spaanse republiek. Terwijl de Westerse landen hebben besloten niet in te grijpen steunen de fascistische regeringen van Italië en vooral Duitsland de opstandelingen met wapens en de vernietigende luchtmacht. Links is naar slechte gewoonte hopeloos verdeeld en alleen de Russen steunen, niet helemaal onbaatzuchtig, de bedreigde republikeinen. De Komintern en het bestuur van het volksfront in Spanje komt onder invloed van Stalin, die een onvoorwaardelijke loyaliteit eist aan de communistische partij. De revolutie vreet zijn eigen kinderen op als anarchisten, s…Lire la suite
Net terug uit de VS reist Magnus Meyer onder de dekmantel van journalist naar Spanje waar zijn jongere broer Mads als vrijwilliger is gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Daar is hij getuige van de verschrikkingen maar ook het idealisme en de intriges die voortvloeien uit de bemoeienis van zowel Franco, Hitler als Stalin. Als Magnus verliefd wordt op een Russische fotografe, brengt dit hem zelfs naar Moskou waar hij getuige is van de wreedheid van het Russische regime. Prachtig vertelde politieke roman die mede door de spanningsmomenten altijd boeiend blijft. Door in te zoomen op het mede door het politiek gekonkel veroorzaakte menselijk leed word je als lezer in het onderhoudend vertelde verhaal met de historische context van de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gezogen. De doelgroep moet voorbereid zijn op deze combinatie van politiek, historie en spanning, maar krijgt waar voor zijn geld. Het taalgebruik is niet moeilijk, de inhoud soms pittig om de context aan te geven, maa…Lire la suite

À propos de Leif Davidsen

Leif Davidsen, né le 25 juillet 1950 à Otterup sur l'île de Fionie, est un écrivain danois, spécialisé dans le roman policier.

Biographie

Après avoir fréquenté une haute école aux États-Unis, Leif Davidsen abandonne ses études et exerce divers petits emplois : terrassier, barman, chauffeur. Il reprend ses études au Danemark. Sorti diplômé en journalisme, il travaille comme reporter dès 1976 et acquiert une grande notoriété dans son pays comme correspondant de Radio Danemark à l'étranger, notamment à Moscou et dans les pays de l'Est. Il devient ensuite rédacteur d'informations à la télévision.

Après un premier roman en 1984, il se sert de ses expériences en Russie et dans les pays de l'Est pour écrire une trilogie russe qui tient à la fois du thriller et du roman d'espionnage.

Leif Davidsen était une voix pour ses compatri…En lire plus sur Wikipedia