Livre
Néerlandais

De duivel zit in de details

Leïla Slimani (auteur), Gertrud Maes (traducteur)

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is een van de meest spraakmakende auteurs van dit moment. Zij won de Prix Goncourt en is actief voorvechter van vrouwenrechten.
In deze essaybundel spreekt Leïla Slimani zich duidelijk uit tegen moslimterrorisme. Het boek bevat zes pareltjes van essays en verhalen, allemaal indrukwekkend sterk, dankzij haar vlotte pen en scherpe blik. Of het nu ga

Titre
De duivel zit in de details
Auteur
Leïla Slimani
Traducteur
Gertrud Maes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le diable est dans les détails
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
73 p.
ISBN
9789046823231 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Leïla Slimani schrijft strijdlustig en zonder zelfcensuur

Een boekje ter grootte van je hand, maar met een reusachtige zeggingskracht. Dat is De duivel zit in de details, een bundeltje van zes verhalen en artikelen van Leïla Slimani. De stukken verschenen eerder in het tijdschrift Le 1. Het is nu ook in goed Nederlands te lezen; Slimani heeft maar geluk met haar Nederlandse vertaler, Gertrud Maes.

De fictie van Slimani is vol compassie, maar niet zonder realiteitszin. Het titelverhaal is een mooi voorbeeld. Het gaat over een man die zich zorgen maakt om het oprukkende religieuze fanatisme in zijn stad. Het zit in kleine dingen: de Saoedische prediker op de radio die aanstaat in de taxi, de werkster die zegt 'ik kan niet meer voor u werken als u alcohol drinkt'. Zijn vrouw vindt dat hij overdrijft.

In de essays, die eerder verschenen naar aanleiding van de terroristische moordpartijen op 7 januari en 13 november 2015 in Parijs, is Slimani's woede bijna voelbaar. 'Wij moeten onverzettelijk zijn en het hoofd geheven houden…Lire la suite

De duivel zit in de details

Eerste zin. Met de jaren is Anime Moussa een bange man geworden.

 

 

 

Het Franse weekblad Le 1 probeert voorbij de waan van de dag te denken. Het laat een breed spectrum aan filosofen en wetenschappers aan het woord en opent steevast met een vrije tribune van Franse topauteurs, zoals Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio en Leïla Slimani. De duivel zit in de details bundelt zes bondige teksten van die laatste die in toon variëren: sommige lezen als een parabel, andere als een tirade.

Titels als Fundamentalisten, ik haat jullie! en Een leger van pennen beloven vitriool maar hoe goedbedoeld ook, Slimani blijft steken in voorspelbare gemeenplaatsen. Ja, ze komt op voor de vrije meningsuiting maar wie heeft dat niet gedaan na de aanslag op Charlie Hebdo? Of ze vergist zich schromelijk van vijand: jazeker mag je kritiek geven op Michel Houellebecq maar hem laf noemen? Houellebecq, de gevaarlijkste romancier van het decennium, die onversaagd religies en culturen door de mangel haalt?

Fijn ook dat Slimani, dwars teg…Lire la suite

Zes korte verhalen die Slimani sinds 2014 schreef voor het Franse weekblad Le 1. Le 1 wil met dit bundeltje de vele aspecten van haar schrijverschap laten zien. Ze schrijft gedreven over onderwerpen die zij belangrijk vindt: haar afkeer van fundamentalisme, haar liefde voor Parijs, een jeugd in Marokko en over dromen. Leïla Slimani, geboren in Rabat in 1981, kwam op 18-jarige leeftijd naar Parijs. Na haar studie aan Sciences Po werd ze journalist bij Jeune Afrique. Haar boek: ‘Een zachte hand’ werd bekroond met de Prix Goncourt. Slimani schrijft met vlotte pen. Deze kennismaking nodigt zeker uit om eens een roman van haar te gaan lezen. Op de omslag een mooie foto van de auteur. Met een nawoord van de directeur van Le 1. Klein formaat.

À propos de Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Image by Thibaut Chapotot

Leïla Slimani, née le 3 octobre 1981 à Rabat au Maroc, est une journaliste et femme de lettres franco-marocaine. Elle a notamment reçu le prix Goncourt 2016 pour son deuxième roman, Chanson douce.

Biographie

Famille et formation

Leïla Slimani nait le 3 octobre 1981 à Rabat, dans une famille d'expression française. Son père, Othman Slimani, est un banquier et un haut fonctionnaire marocain, secrétaire d'État chargé des Affaires économiques de 1977 à 1979. Sa mère, Béatrice-Najat Dhobb Slimani (1948-), est médecin ORL et a été la première femme médecin à intégrer une spécialité médicale au Maroc. Les parents de cette dernière se sont rencontrés en 1944 pendant la Seconde Guerre mondiale, quand Lakhdar…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions