Livre
Néerlandais
Laszlo is bang in het donker. Maar het vervelende is, dat het donker bij hem in huis woont. Op een dag laat het donker hem iets heel speciaals zien in de kelder. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra subject
prentenboeken
Titre
Het donker
Auteur
Lemony Snicket Jon Klassen
Traducteur
Edward van de Vendel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The dark
Édition
2
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2015 | Autres éditions
[42] p. : ill.
ISBN
9789025758288
Placing suggestion
Bang zijn (ZIZO) (ZIZO)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een prentenboek over het magisch denken van een jongen: het donker leeft en verstopt zich overal in het huis waar hij woont. Op een nacht wordt Laszlo door het donker verleid om naar hem op zoek te gaan. Laszlo dwaalt door het huis langs alle plekken waar het donker zich verstopt en komt uiteindelijk in de kelder, waar hij in een kastje een nachtlampje vindt. Nooit meer is hij bang voor het donker. De fraaie inkttekeningen, met veel diepzwarte vlakken, zijn vrij sober ingekleurd. In de zwarte vlakken worden delen van de tekening zichtbaar dankzij de zaklamp waarmee Laszlo rondkijkt. Verhaal om voor te lezen door een goed voorbereide voorlezer, om samen te bekijken en te bespreken. Plezierig taalgebruik. De meeste tekst is wit in zwart gedrukt. Op het omslag verschijnt vanuit het zwart een jongen in een lichtplek boven aan een trap naar de kelder. De auteur is bekend van de humoristische reeks 'Ellendige avonturen'; de illustrator publiceerde de droogkomische prentenboeken 'Ik wil mijn…Lire la suite

Het donker

Laszlo was bang voor het donker. Gelukkig had hij een lampje op zijn kamer dat het donker buiten hield. Het donker woonde immers samen met Laszlo in hetzelfde huis. Toen was plots Laszlo's lampje stuk. Wat nu?

Een verhaal dat je helemaal kan meevoeren naar de donkerste plekjes in huis. De plekjes die Laszlo zo goed kent, omdat in zijn fantasie het donker daar woont. Het donker wordt in de wereld van Laszlo als een personage omschreven. Dat personage ziet er niet gezellig uit of lief of aardig, ... enkel eng. Maar Laszlo is dapper en durft de confrontatie aan te gaan.

Hoi donker. En zo gebeurde het ...

De poëtische tekst gaat vergezeld van donkere, overwegend zwarte illustraties die perfect passen bij de sfeer van het verhaal. Mooi om zien is hoe de zon opnieuw opkomt op het einde van het verhaal. Laszlo heeft het donker - of eerder zijn angst voor het donker - overwonnen. 


À propos de Lemony Snicket

Lemony Snicket est l’un des personnages principaux de la série de livres Les Désastreuses Aventures des orphelins Baudelaire, dont il est le narrateur intégré au récit (puisqu'il est l'auteur de la série, Daniel Handler utilisant un pseudonyme).

Son passé et son implication dans l’intrigue sont révélés progressivement au fil des treize tomes, mais ce personnage a également fait l’objet de deux hors séries : son autobiographie non autorisée et The Beatrice Letters (non traduit en français).

En 2012, Daniel Handler publie — sous le pseudonyme de Lemony Snicket — le premier tome de la saga Les Fausses Bonnes Questions qui relate différentes enquêtes que le jeune Lemony, alors âgé de 13 ans, est amené à résoudre pour l'organisation VFD.

Biographie

La vie de Lemony Snicket est étroitement liée à l’organisation VFD (VDC en français), qui est derrière la plupa…En lire plus sur Wikipedia