Livre
Néerlandais

Op heilige grond : achter de schermen van het vredesproces in het Midden-Oosten

Leonard Ornstein (auteur), Max Van Weezel (auteur)

Op heilige grond : achter de schermen van het vredesproces in het Midden-Oosten

Journalistieke beschrijving van de moeizame pogingen tot vredesonderhandeling tussen Israe͏̈l en de Palestijnen na de Oslo-accoorden van 1993.
Titre
Op heilige grond : achter de schermen van het vredesproces in het Midden-Oosten
Auteur
Leonard Ornstein Max Van Weezel
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2001
279 p.
ISBN
90-446-0011-7
Placing suggestion
Israël 945.6 (SISO) Na 1945 ; Midden-Oosten (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Oslo-akkoorden van 1993 leken een doorbraak te zijn voor de definitieve oplossing van een bijna honderd jaar oud conflict tussen joden en Arabieren over Israël/Palestina. Het ging aanvankelijk -- zij het met mondjesmaat -- de goede richting uit. In 2000 liep het echter mis: een tweede 'intifada' ontstond. Van Palestijnse zijde is de gebruikelijke uitleg hiervoor het bezoek van de huidige eerste minister Sharon aan het plein Haram-el-Sharif, voor joden het Tempelplein. Beide auteurs bezochten in opdracht van het kritische weekblad 'Vrij Nederland' regelmatig het Midden-Oosten. Ze zijn bijzonder goed gedocumenteerd aan de slag gegaan en hebben bijzonder veel mensen van alle richtingen, filosofische en politieke overtuigingen, ter plaatse ontmoet en rapporteren zeer scherp over de tegenstellingen tussen de verschillende kampen en partijen. Zij slagen erin het geheel tegen een nuttige informatieve achtergrond te plaatsen, en bieden in dit boek -- dat een bundeling is van hun betere bij…Lire la suite
De Nederlandse journalisten Ornstein en Van Weezel, verzorgden in Vrij Nederland jarenlang de berichtgeving over het 'Palestijns-Israëlisch conflict'. Vanaf 1993 - het jaar van de Oslo-accoorden - gloorde er hoop. Toch werd, zeker na de moord op Rabin in 1995, weinig vooruitgang geboekt. In 2001 laaide het geweld weer op en de aanhoudende terreur maakt elk gesprek over 'vrede' onmogelijk. Toch staat voor beide journalisten vast 'dat we moeten samenleven met de Palestijnen.' In hun boek volgen ze de inspanningen van politici: Rabin en Peres in Israël; de Palestijnse 'spilfiguur' Jasser Arafat; de inzet van Clinton, die in 1995 leidt tot de zuinige 'handdruk' van Arafat en Rabin. De beide goed geïnformeerde auteurs laten hun lezers met hen 'achter de schermen' kijken. Het boek bevat een groot aantal persoonlijke interviews met hoofdrolspelers als Peres, Netanjahoe en diens adviseur Dore Gold, met de sympathieke Soha, de vrouw van Arafat, met Ehud Barak en Ariël Sharon. Daarin komen we o…Lire la suite

À propos de Leonard Ornstein

Leonard Salomon Ornstein (12 novembre 1880 à Nimègue dans la province de Gueldre des Pays-Bas - 20 mai 1941 à Utrecht dans la province du même nom également aux Pays-Bas) est un physicien néerlandais connu pour ses travaux en physique statistique (processus d'Ornstein-Uhlenbeck) et en physique atomique (équation d'Ornstein-Zernike).

Ce scientifique de la première moitié du XXe siècle s'est ainsi d'abord, et surtout, illustré en physique statistique associée aux processus stochastiques, aux équations d'état avec George Uhlenbeck, puis s'est intéressé à des travaux de nature expérimentale dans le domaine de la spectroscopie avec Frederik Zernike.

Indépendamment de ses recherches en science…En lire plus sur Wikipedia