Surrealistische korte verhalen die zich kenmerken door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieën uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven.
Titre
Alle verhalen
Auteur
Leonora Carrington
Auteur de l'introduction
Arjan Peters
Traducteur
Lisette Graswinckel Nelleke Van Maaren
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The complete stories of Leonora Carrington
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2018
224 p.
ISBN
9789492086884 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 48 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Duik in het onderbewuste

De gruwelijke, grappige en bovenal bizarre verhalen van avant-gardekunstenaar Leonora Carrington zijn uitgebracht in een mooie vertaling. Ze werken het best als geestverruimend middel.

FICTIE

De beschermvrouw van de paarden draagt een jurk van aan elkaar genaaide, nog levende vleermuizen. Een man heeft een vervelende aandoening: er kruipt steeds een vlieg in zijn mond als hij spreekt, en vliegt door zijn oor naar buiten als hij luistert. Twee deftige vrouwen zijn gespecialiseerd in het verdrijven van familieschande. Hun geheime truc is om groente er flink van langs te geven.

De verbeeldingskracht van kunstenares en schrijver Leonora Carrington (1917-2011) is schier oneindig. De Engelse maakte deel uit van de surrealistische kunstbeweging in vooroorlogs Europa, maar lang nadat de meeste kunstenaars de avant-gardestroming voor gezien hielden, bleef zij doorgaan, vanuit haar nieuwe thuis in Mexico. Daar schilderde en schreef ze in relatieve onbekendheid; pas aan het eind van haar leven werd ze 'herontdekt' en bereikte ze een groter publiek. Haar korte verhalen, die ze in het Engels, Frans en Spaans schreef, zijn nu in het Nederlands gebundeld als Alle …Lire la suite

De auteur (1917-2011) is vooral bekend als een surrealistische kunstenares. Op haar schilderijen nemen visioenen, dromen en symbolen een grote plaats in. Ook haar korte verhalen zijn gekenmerkt door motieven van de Keltische en Midden-Amerikaanse mythologie, fantasieën uit nachtmerries en de mystieke kant van het alledaagse leven. Zonder een duidelijke plot schets ze vooral een vijandige of onbegrijpelijke omgeving waar de hoofdpersoon toch zelfironie vertoont. In ‘De Ovale Dame’ zegt het meisje van zestien dat ‘zeker drie meter lang is’, dat ze uit protest tegen haar vader niks eet en drinkt. Als ze over haar eigen begrafenis fantaseert, eet ze haar ‘twintigste taartje‘ op. Gruwelijke beelden zijn nadrukkelijk aanwezig en ze worden gebruikt als metafoor voor het verleden dat een waardevol mens met hygiëne niet zal wegwassen. In ‘Het wachten’ confronteren twee vrouwen elkaar met hun herinneringen over een mysterieuze man en er wordt getoond hoe het heden het verleden doet sterven. Bev…Lire la suite

À propos de Leonora Carrington

CC BY 2.0 - Image by missvancamp

Leonora Carrington, née le 6 avril 1917 à Clayton Green, Lancashire, et morte à Mexico le 25 mai 2011, est une artiste peintre et romancière mexicaine d'origine anglaise.

Biographie

Jeunesse

Issue d'une famille de riches industriels du textile, Leonora Carrington veut très tôt se consacrer à la peinture et entre à Londres à l'académie d'Amédée Ozenfant. Elle fait aussi son entrée dans le grand monde au palais de Buckingham comme « débutante ».

Séjour français

Elle rencontre Max Ernst lors d'une exposition à Londres. Le couple part pour la France, s'installe à Saint-Martin-d'Ardèche dans une maison qu'il décore de s…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions