Livre
Néerlandais

De avonturen van Alice in Wonderland ; Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof

Lewis Carroll (auteur), John Tenniel (dessinateur), Nicolaas Matsier (traducteur)

De avonturen van Alice in Wonderland ; Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof

De avonturen van een klein meisje in een wonderwereld vol paradoxale wezens.
Contient
Titre
De avonturen van Alice in Wonderland ; Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof
Auteur
Lewis Carroll
Dessinateur
John Tenniel
Traducteur
Nicolaas Matsier
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Alice's adventures in Wonderland ; Through the looking-glass and what Alice found there
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2009 | Autres éditions
247 p. : ill.
Note
Samen uitg. met: Aantekeningen bij Alice / Martin Gardner
ISBN
9789025364212

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 47 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Heel wat boeken die oorspronkelijk voor volwassenen bedoeld waren, zijn uiteindelijk tot klassiekers van de jeugdliteratuur uitgegroeid, zoals Daniel Defoes Robinson Crusoe of Robert Louis Stevensons Treasure island. Maar jeugdboeken die uitgroeien tot klassiekers voor volwassenen, zoals Alice in Wonderland (1865) en Through the looking-glass (1872) van Lewis Carroll, zijn heel wat uitzonderlijker. Dat stelt Nicolaas Matsier in zijn essaybundel Alice in Verbazië, waarvan recent een uitgebreide en herziene druk verscheen. Dit naar aanleiding van Matsiers vertaling van Martin Gardners veelgeprezen The annotated Alice, die samen met een heruitgave van Matsiers Alice-vertalingen in de prestigieuze 'Gouden reeks' van Athenaeum-Polak en Van Gennep opgenomen werd.

Martin Gardner richt zich met zijn aantekeningen op volwassenen: "alleen doordat volwassen lezers, voornamelijk fysici en mathematici, Alice zijn blijven koesteren, is zij verzekerd …Lire la suite
Dit is de ultieme Alice-uitgave: niet alleen de twee delen ‘De Avonturen’ en ‘Achter de Spiegel’ in een onovertrefbare vertaling van Nicolaas Matsier bijeen, maar daar nog eens bij ‘De Aantekeningen bij Alice’ van Martin Gardner. Het bleek een heel karwei te zijn voor Matsier om Gardners annotaties, zeer welkom en interessant, in te passen in de Nederlandse vertaling, die natuurlijk gebruik maakt van de Nederlandse taal. Met enig kunst- en vliegwerk is het hem gelukt, en nu hebben wij een werkelijk voorbeeldig toegelichte, verhelderde en aangescherpte Alice voorhanden, een unieke editie, terecht uitgebracht in de gouden reeks van Athenaeum-Polak & Van Gennep. Carroll schreef zijn tekst in een omstandigheid die veel vertrouwdheid veronderstelde en die ook in allerlei opzichten toespelingen bevatte op de contekst. De Aantekeningen lossen deze problemen op, door de verwijzingen uit te schrijven en ook allerhande taalkwesties toe te lichten. Alice met deze vertaalde aantekeningen is besli…Lire la suite

À propos de Lewis Carroll

Lewis Carroll est un romancier, essayiste, photographe amateur et professeur de mathématiques britannique, né le 27 janvier 1832 à Daresbury (Cheshire) et mort le 14 janvier 1898 à Guildford. Il est principalement connu pour son roman Les Aventures d'Alice au pays des merveilles (1865) et sa suite, De l'autre côté du miroir (1871).

Issu d'une famille anglicane plutôt conservatrice (liée à la Haute Église), il a fait ses études à la Christ Church d'Oxford, avant d'y enseigner. C'est là qu'il rencontre Alice Liddell, fille du doyen Henry Liddell, avec qui il noue une relation à l'origine de son roman, bien qu'il l'ait toujours nié.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions