Livre
Néerlandais

De avonturen van Alice in Wonderland

Lewis Carroll (auteur), John Tenniel (dessinateur)

De avonturen van Alice in Wonderland

Public cible:
9-11 ans et plus
Als Alice een haastig, sprekend, wit konijn achterna holt, komt ze in een heel wonderlijke omgeving terecht. Alles is daar anders dan in de gewone wereld en ze ziet er eindeloos veel sprekende dieren. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De avonturen van Alice in Wonderland / Lewis Carroll ; met ill. van John Tenniel
Auteur
Lewis Carroll
Dessinateur
John Tenniel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Alice's adventures in Wonderland
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2000 | Autres éditions
125 p. : ill.
ISBN
90-00-03266-0

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De wonderbaarlijke avonturen van Alice in Wonderland hebben al generaties kinderen gefascineerd. Ontsproten aan het brein van de Engelse schrijver Lewis Carroll in 1872, is het verhaal van het kleine meisje dat niet wilde luisteren nog altijd enorm actueel. Sommige literaire wetenschappers beweren dat Alice allesbehalve een sprookje is, maar eerder het gevolg is van drugsgeïnspireerde uitstapjes van de auteur: het kleine meisje staat voor de diepere angsten en dromen waar mensen mee moeten leren leven. Maar is dat niet de functie van ieder sprookje? Elk verhaal dat wordt aangeduid met de titel 'sprookje', heeft een eigenwijze hoofdpersoon, goede en kwade dingen, dieren of mensen, en meestal een zwaar aanwezig moraal. Lewis Carroll heeft deze regels allemaal gerespecteerd met zijn Alice en vandaar dat het verhaal zo heerlijk wegleest. Voor geoefende voorlezers is het zelfs haalbaar om een hoofdstuk per avond te lezen, en kinderen die zelf goed lezen en niet bang zijn voor een e…Lire la suite
In '89 verscheen de alom geprezen vertaling van dit klassieke (kinder)boek, het verhaal over Alice die via een konijnenhol terechtkomt in een bizarre wereld met een eigen logica. Toen met gloednieuwe illustraties van Anthony Browne. Dat was even wennen want de oorspronkelijke illustraties van John Tenniel waren een onlosmakelijk onderdeel van het boek gaan uitmaken. Ze vertonen dezelfde mengeling van fantasie en vanzelfsprekendheid die ook kenmerkend is voor de tekst. Het is dan ook een goed idee van de uitgever geweest de eigentijdse vertaling te voorzien van de oorspronkelijke illustraties; een eerbetoon aan de traditie. Jammer dat door de donkere reproductie Tenniels verfijnde lijnenspel niet tot z'n recht komt. Vanaf ca. 9 jaar.

À propos de Lewis Carroll

Lewis Carroll, nom de plume de Charles Lutwidge Dodgson, est un romancier, essayiste, photographe amateur et professeur de mathématiques britannique, né le 27 janvier 1832 à Daresbury (Cheshire) et mort le 14 janvier 1898 à Guildford. Il est principalement connu pour son roman Les Aventures d'Alice au pays des merveilles (1865) et sa suite, De l'autre côté du miroir (1871).

Issu d'une famille anglicane plutôt conservatrice (liée à la Haute Église), il a fait ses études à la Christ Church d'Oxford, avant d'y enseigner. C'est là qu'il rencontre Alice Liddell, fille du doyen Henry Liddell, avec qui il noue une relation à l'origine de son roman, b…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions