Livre
Néerlandais

Journaal van een reis naar Rusland in 1867

Lewis Carroll (auteur)

Journaal van een reis naar Rusland in 1867

Dans la série:
Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson, 1832-1898), schrijver van het wereldberoemde Alice's Adventures in Wonderland, maakte in de zomer van 1867 een reis van bijna twee maanden door Rusland in gezelschap van zijn vriend Henry Liddon. Het is een reis geweest die geheel op zichzelf is blijven staan. De rest van zijn leven zou Carroll Engeland niet meer verlaten. Carroll, die zelf van plan was om
Titre
Journaal van een reis naar Rusland in 1867
Auteur
Lewis Carroll
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Hoogland en Van Klaveren, 2001
107 p.
Note
Vert. uit het Engels
ISBN
90-76347-13-1

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 10 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Verslag van een twee maanden durende reis naar Rusland in 1867 door Charles Lutwidge Dodgson, die een paar jaar eerder onder het pseudoniem Lewis Carroll Alice's adventures in Wonderland geschreven had en daar wereldberoemd mee zou worden. De tekst is nooit voor publicatie bedoeld geweest en werd slechts in 1928, dertig jaar na de dood van de auteur, gepubliceerd. In dit reisverslag noteerde Carroll van 12 juli tot 13 september 1867 wat hij en zijn reisgezel allemaal zagen en meemaakten. Wereldschokkend is dat niet, maar voor de lezer van vandaag wel leuk en interessant. Net een reeks oude prentbriefkaarten die tot leven komt. Carroll noteert zijn reisomstandigheden, zijn vele bezoeken aan musea en kerken (o.a. in Brussel) en doet dat vaak scherpzinnig, grappig en onderhoudend. Wat dit boekje nog interessanter maakt is het nawoord van de vertaler, Nicolaas Matsier, die ook een beetje eindredacteur van de nogal slordige Engelse uitgave geweest is. Matsier plaatst het dagboek in …Lire la suite
Lewis Carroll, de auteur van onder ander 'Alice in Wonderland' (1865), is slechts zelden buiten Engeland geweest, maar maakte in 1867 een twee maanden durende reis naar Rusland. Hij deed dat in gezelschap van een Anglicaans geestelijke en het is dan ook geen wonder dat in Rusland talrijke kerken werden bezocht en orthodoxe erediensten bijgewoond. In zijn 'Journaal' doet Carroll geregeld verslag van die bezoeken en prijst hij het fraaie Gregoriaanse gezang. De aardigste passages gaan echter over het 'gewone' leven in Rusland: het eindeloze gechicaneer met de huurkoetsiers over de ritprijs, de erbarmelijk slechte wegen buiten de grote steden, het Russische eten. Echt bijzondere observaties bevat het 'Journaal' niet. Het is overigens ook nooit voor publicatie bestemd geweest en is vooral interessant omdat het door een beroemd auteur is geschreven. Kleine druk.

À propos de Lewis Carroll

Lewis Carroll est un romancier, essayiste, photographe amateur et professeur de mathématiques britannique, né le 27 janvier 1832 à Daresbury (Cheshire) et mort le 14 janvier 1898 à Guildford. Il est principalement connu pour son roman Les Aventures d'Alice au pays des merveilles (1865) et sa suite, De l'autre côté du miroir (1871).

Issu d'une famille anglicane plutôt conservatrice (liée à la Haute Église), il a fait ses études à la Christ Church d'Oxford, avant d'y enseigner. C'est là qu'il rencontre Alice Liddell, fille du doyen Henry Liddell, avec qui il noue une relation à l'origine de son roman, bien qu'il l'ait toujours nié.

En lire plus sur Wikipedia