Livre
Néerlandais

Hoe de kameel aan zijn bult kwam

Lisbeth Zwerger (dessinateur), Rudyard Kipling (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
De woestijndieren vragen de geest van de woestijn om hulp als de kameel hen niet wil helpen bij het vele werk. Prentenboek met fijnzinnige tekeningen in natuurtinten. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Kamelen, Lui zijn
Titre
Hoe de kameel aan zijn bult kwam / prenten van Lisbeth Zwerger ; verhaal van Rudyard Kipling
Dessinateur
Lisbeth Zwerger
Auteur
Rudyard Kipling
Langue
Néerlandais
Titre original
Wie das Kamel zu seinem Hocker kam
Éditeur
Sans lieu de publication: De Vier Windstreken, 2001
[20] p. : ill.
ISBN
90-5579-570-4

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een grote, doch in de Europese vertelcultuur vergeten groep verhalen, vormen de zogenaamde etiologische of natuurverklarende sprookjes, die -- toegespitst op het rijk der dieren -- een karaktereigenschap of uiterlijk kenmerk, een bondgenootschap of vijandschap tussen dieren verklaren. Deze verhalen kennen geen opwaartse beweging naar een gelukzalig einde toe, zoals typisch is voor het toversprookje, maar treuren om het verlies van een paradijselijke toestand. Alle nakomelingen van een bepaalde diersoort dragen als straf hun uiterlijk of karakter mee, dat een stille getuige is van een misstap van hun voorouder. Vooral in de vertelculturen van de zogenaamde primitieve volkeren nemen die verhalen samen met de diersprookjes een prominente plaats in.

De titel Hoe de kameel aan zijn bult kwam van het voorliggende prentenboek geeft reeds aan dat het opgenomen verhaal een verklarend karakter heeft. Centraal staat een lui en ijdel kameel die elk dier, dat hem op zijn verantwoord…Lire la suite
Aan het begin van de wereld zijn de dieren in de woestijn allemaal druk aan het werk. Alleen de kameel doet niets, kauwt op een twijg en zegt dat iedereen op kan bobbelen. Dat ergert de dieren enorm en zij vragen hulp bij de geest van de woestijn. Maar als de kameel ook niet naar de geest luistert, betovert deze het beest. Op zijn rug groeit een enorme bult en hij mag voortaan maar om de paar dagen wat eten zodat hij langer door kan werken. Bewerkt sprookje van Rudyard Kipling, opgeluisterd door prachtige gekleurde prenten en randversieringen daaronder. De lay-out van dit voorlees/prentenboek is heel bijzonder. Het verhaal komt het beste tot zijn recht door het voor te lezen aan kleuters (wellicht dat het hen wel opvalt dat er gesproken wordt over een kameel terwijl hij slechts één bult draagt!). Op de voorkant van het prachtig uitgevoerde boek staat de kameel nog te eten terwijl de geest aan komt gevlogen. Achterin is een gedicht over de moraal van dit verhaal opgenomen: 'eigen schul…Lire la suite

À propos de Lisbeth Zwerger

Lisbeth Zwerger (née le 26 mai 1954) est une illustratrice autrichienne de littérature d'enfance et de jeunesse.

Elle a étudié à Vienne à l'Universität für angewandte Kunst Wien (Université des arts appliqués de Vienne) de 1971 à 1974.

Illustrations de livres parus en français

  • Frères Grimm, 'Hansel et Gretel, Duculot, 1979 ; rééd. Nathan, 1990 ; rééd. avec une nouvelle traduction, Casterman, 1995.
  • Frères Grimm, Les Sept Corbeaux, Duculot, 1981.
  • Frères Grimm, Le Petit Chaperon rouge, Duculot, 1983 ; rééd. Nathan, 1989, Nord-Sud, 2003, MinEdition, 2010.
  • O. Henry, Le Cadeau des rois mages, Duculot, 1984.
  • Oscar Wilde, Le Géant égoïste, Duculot, 1984 ; rééd. MinEditi…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions