Livre
Néerlandais

De reizen van Oud Afval

Liu E (auteur), Jan De Meyer (traducteur)

De reizen van Oud Afval

Liu E (auteur), Jan De Meyer (traducteur)
Genre:
In de laatste jaren van het Chinese keizerrijk probeert een rondreizende geneesheer op zijn eigen bescheiden wijze iets te doen aan het onrecht dat hij om zich heen ziet, met name onder het gewone volk.
Titre
De reizen van Oud Afval
Auteur
Liu E
Traducteur
Jan De Meyer 1961-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Chinois
Titre original
Lao Can youji
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Augustus, 2010
393 p.
ISBN
9789045702889 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 30 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een van de beroemdste romans uit de laatste jaren van het Chinese keizerrijk, dat ten val kwam in 1911. Schrijver Liu E (1867-1909) schildert een kritisch portret van de desintegrerende traditionele maatschappij, in een vorm en taal die al vooruitwijzen naar de moderne roman. Hoofdpersoon van deze 'omgekeerde ridderroman' met elementen uit de westerse detective, is de rondreizende geneesheer Oud Afval, die op zijn eigen bescheiden wijze iets probeert te doen aan het onrecht dat hij om zich heen ziet, met name onder het gewone volk. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten zoekt Liu E de oorzaak niet in corrupte politici en rechters, maar juist in het door hem gemunte fenomeen van de 'onomkoopbare ambtenaar', die door zijn puritanisme en hooghartigheid vaak des te meer kwaad aanricht. Deze analyse is van alle tijden en culturen, maar tegelijkertijd verschaft de roman inzicht in de Chinese geschiedenis en het Chinese denken, door o.a. de vele, deels autobiografische verwijzingen naar de Ch…Lire la suite

À propos de Liu E

Liu E (Lieou Ngo ; chinois traditionnel 劉鶚 ; chinois simplifié : 刘鹗 ; pinyin : Liú È 1857 - 1909) est un écrivain chinois de la période moderne, témoin de la fin de la dynastie Qing.

Biographie

Bien qu'appartenant à une famille de fonctionnaires, Liu E refuse de passer les examens impériaux et mène une vie de marginal, mais participe efficacement à la maîtrise des inondations et contribue à la modernisation des chemins de fer. En 1880, à la tête des travaux sur le Fleuve Jaune, il applique des méthodes révolutionnaires, qui lui valent la célébrité. Également bibliophile et collectionneur, il est un des premiers à s'intéresser aux inscriptions anciennes en écriture ossécaille. Durant la guerre des Boxers il fait distribuer à la population des stocks de riz appartenant à l'État mandchou. En 1908 Yuan Shikai l'exile dans le Xinjiang, où il meurt.

Œu…En lire plus sur Wikipedia