Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Onze vierkante wereldbol

Louis Baeck (auteur)

Onze vierkante wereldbol

Analyse van de huidige stand van zaken met betrekking tot de politiek-economische en cultureel-godsdienstige ontwikkelingen in de verschillende werelddelen, waarbij de veronderstelde hegemonie van het westen sterk wordt gerelativeerd.
Titre
Onze vierkante wereldbol
Auteur
Louis Baeck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2003
270 p.
ISBN
90-5826-236-7
Placing suggestion
354 (SISO) Globalisering (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Belgische professor Louis Baeck (KU Leuven) stelt in dit boek vast dat de hegemonie in de wereld van de VS (of breder: van het westerse systeem) helemaal niet zo groot is als vaak verondersteld. Hij meent dat het een illusie is dat het Westen de hele wereldbol 'onder controle' heeft. Met stoere woorden en wapens, ja. Maar juist dat maakt de wereld onveiliger, onstabieler en 'vierkanter'. Eigenlijk, aldus Baeck, is het Westen radeloos. Want de stoomwals van de mondialisering vindt in veerkrachtige culturen een ongewilde tegenkracht (zie bijvoorbeeld de heropleving van de Islam). Ook in andere culturen elders op de wereld wordt gemoderniseerd, maar dan op een eigen manier, en dat zint het Westen niet. De auteur levert in zes hoofdstukken een eigenzinnig standaardwerk af over de huidige stand van zaken inzake de politiek-economische en cultureel-godsdienstige ontwikkeling in de diverse werelddelen. Een degelijk boek, originele visie, goed onderbouwd. Echter ook vrij veel 'moeilijke wo…Lire la suite

À propos de Louis Baeck

Louis Baeck (Elversele, 3 juin 1928 – Heverlee, 29 novembre 2014) était un professeur économiste et de géopolitique belge flamand de réputation internationale.

Il est docteur en économie et master en relations internationales de l'université de Californie à Berkeley. Il travailla de 1954 à 1961 au Congo belge (Lovanium) et au Rwanda-Burundi. Il travailla aux cabinets (65-70) de Pierre Harmel et de Paul Vanden Boeynants et rencontra Henry Kissinger.

Il fut professeur de développement international de la KUL (depuis 1961), où il fut président du Centre de planning du Développement. Il est auteur de différents ouvrages et essais d'économie et de géopolitique.

Il fut administrateur de la Fondation universitaire (1983-2001).

B…En lire plus sur Wikipedia