Een vrouw die na tien jaar gevangenis vrijkomt, vindt een baan bij een kleine boekhandel in Minneapolis gespecialiseerd in inheems-Amerikaanse verhalen. Als een van haar favoriete klanten onverwacht komt te overlijden, blijft haar geest haar door de winkel achtervolgen.
Titre
Sleutelwoorden : roman
Auteur
Louise Erdrich
Traducteur
Monique ter Berg Jan de Nijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The sentence
Éditeur
Amsterdam: Spectrum, 2022
414 p.
ISBN
9789000380947 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De kracht van boeken en spoken in een verdeeld land

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod. In haar nieuwste roman Sleutelwoorden brengt Louise Erdrich een ode aan het boek, de kleine boekhandel en het maatschappelijk engagement dat van die twee kan uitgaan.

Zeventien was Louise Erdrich toen ze in 1971 meedeed aan een essaywedstrijd gesponsord door de National Football League. 'Waarom ik wil studeren' was het opgelegde onderwerp en een studiebeurs van een paar duizend dollar de eerste prijs. Erdrich won die niet, maar wel een van de honderd troostprijzen, een exemplaar van The American Heritage Dictionary of the English Language, een woordenboek dus, dat ze vervolgens haar hele leven met zich zou meezeulen en dat nu een thuishaven heeft gevonden in haar nieuwe roman Sleutelwoorden.

Het hoofdpersonage Tookie zit een gevangenisstraf van zestig jaar uit omdat ze zich had laten overhalen om een lijk van Wisconsin naar Minnesota te vervoeren, zonder te weten dat er een serieuze hoeveelheid crack onder het T-shirt van de afgestorvene verstopt zat. Ze was erin geluisd door de vrouw en de maîtresse van de dode, besefte ze te laat, maar al die jaren achter de tralies geven haar wel de kans om een en ander in te halen op onderwijsvl…Lire la suite

Een hedendaagse literaire roman over de kracht van literatuur, en over de vraag wat we zijn verschuldigd aan de levenden en de doden. Tookie heeft in de gevangenis haar liefde voor boeken ontdekt, en vindt na haar abrupte vrijlating een baan bij een kleine boekhandel in Minneapolis. Daar ontmoet ze Flora, haar ‘irritantste favoriete klant’, die onverwacht komt te overlijden. Wanneer Flora’s geest haar blijft achtervolgen, wordt Tookie gedwongen het mysterie rondom Flora’s leven en dood te ontrafelen. Ondertussen barst de coronapandemie los en wordt de VS opgeschrikt door de moord op George Floyd. Gevangen in een verdeeld land vindt Tookie een toevluchtsoord tussen de boeken. ’Sleutelwoorden’ is in een meeslepende, scherpzinnige stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Louise Erdrich (1954) is een bekende Amerikaanse schrijver. Haar werk won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Pulitzerprijs voor fictie, de National Book Award en de PEN/Saul Bell…Lire la suite

À propos de Louise Erdrich

GFDL 1.2 - Image by slowking4

Karen Louise Erdrich, née le 7 juin 1954 à Little Falls dans le Minnesota, est une écrivaine américaine, auteure de romans, de poésies et de littérature d'enfance et de jeunesse. Elle est une des figures les plus emblématiques de la jeune littérature indienne et appartient au mouvement de la Renaissance amérindienne.

Biographie

Louise Erdrich est la fille de Rita Gourneau Erdrich, une amérindienne Ojibwa (famille des Chippewa) et de Ralph Erdrich un germano-américain. Parmi ses grands-parents, on relève Patrick Gourneau et Aza Erdrich. Elle grandit dans le Dakota du Nord, où ses parents travaillaient au Bureau des affaires indiennes. Elle est l'aînée de sept enfants, dont deux sont également écrivaines : Lise Erdrich et Heid E. Erdrich (en).

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions