Livre
Néerlandais

Naakte zielen

Luc Deflo (auteur)
Naakte Zielen is het verhaal van een speurdersduo dat een seriemoordenaar op de hielen zit. In Mechelen loopt een monster rond, een ontspoorde psychopaat. Met een stiletto en een fileermes moordt hij hele gezinnen uit.
Titre
Naakte zielen / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2013 | Autres éditions
267 p.
ISBN
9789022329399 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het nieuws sloeg letterlijk in als een bom

Per jaar verschijnen er in Vlaanderen zo'n vijftien nieuwe misdaadromans. Veel is dat niet, en wat opvalt is dat er heel weinig debuten zijn. De Mechelaar Luc Deflo (41) is dit jaar een opvallende nieuwkomer met Naakte zielen. Opvallend vooral omdat dit debuut zoals het nu door Manteau is uitgebracht nooit gepubliceerd had mogen worden. Van een thriller verwacht je op zijn minst wat spanning, een geloofwaardig verhaal, niet al te krakkemikkig Nederlands. Naakte zielen heeft niets van dat alles. Het is een slordige, morsige ontekst. En dan vind ik nog dat we voor Vlaamse misdaadromans iets milder mogen zijn dan voor de Britse en Amerikaanse concurrentie.

Eerst iets over de taal en de slordigheid van Luc Deflo. Wat moet je denken van zinnen als "Jos Bosmans walgde van de krantenkoppen maar had toch wat nikkel veil om er zich één aan te schaffen"? Ook mooi: "Herman Malfait, de Hasselaar die acht jaar geleden pastoor Hermans' Ford Sierra gekocht had, had, in tegenstelling tot wat…Lire la suite

In Mechelen wordt een gezin op gruwelijke en rituele manier afgeslacht. Onderzoeksrechter Bosmans benadert rechercheur Dirk Deleu, die met tijdelijk verlof is. Deze zeer kundige speurder ontdekt sporen die anderen hebben laten liggen, maar kan niet voorkomen dat er nog een gezin en nog enkele anderen worden vermoord. De moordenaar heeft een obsessie voor spinnen, goede wijn en vreemde spelletjes. Een corrupte politieman wordt ontmaskerd als handlanger, maar wordt vermoord aangetroffen. Deleu begaat een misstap waardoor hem de zaak uit handen wordt genomen. Achter de schermen blijft hij Bosmans van informatie voorzien, maar als hij de dader kent, is deze vogel reeds gevlogen. Een opmerkelijk debuut, deze psychologische thriller. Sterke personages, vervat in een post-Dutroux trauma bij de Belgische justitie, een sterk en verrassend verhaal en een spannende ontknoping, precies wat een goede thriller nodig heeft. Vrij kleine druk.

À propos de Luc Deflo

CC BY 3.0 - Image by Filip Naudts

Luc Deflo, né le 27 février 1958 à Malines (province d'Anvers) en Belgique et mort dans la même ville le 26 novembre 2018, est un dramaturge, scénariste et romancier belge de langue flamande, spécialisé dans les thrillers.

Il travaille en outre en tant que conseiller en matière d'organisation pour le groupe financier KBC.

Biographie

Luc Deflo a déjà écrit des pièces de théâtre, des scénarios et des pièces radiophoniques lorsqu'il lit un article sur un tueur en série sévissant aux États-Unis qui lui donne l'idée de reprendre le thème dans une fiction et d'en situer l'action en Flandre. Il publie en 1999 son premier thriller, Naakte zielen (fr. Âmes nues), nommé pour le prix Hercule-Poirot, qui…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque