Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Hart van goud

Luc Descamps (auteur)

Hart van goud

Public cible:
12-14 ans et plus
Tijdens de terugreis van een vakantie in Frankrijk raakt de familie Bols betrokken bij een auto-ongeluk. Hun dertienjarige zoon Jonas overlijdt. Dit boek is een herinnering aan hem en bevat zelfgeschreven gedichten. Het is samengesteld op basis van gesprekken met Jonas’ familie en vrienden.
Titre
Hart van goud
Auteur
Luc Descamps
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012 | Autres éditions
109 p.
ISBN
9789059327924 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In augustus 2010 overleed de dertienjarige Jonas Bols in een auto-ongeluk op de terugweg van een familievakantie in Frankrijk. Luc Descamps was aanwezig op de begrafenis en vernam dat hij Jonas’ favoriete schrijver was geweest. Daarop ontstond het idee om een boek te schrijven over Jonas. Descamps legde zijn voorstel voor aan Jonas’ ouders en die besloten dat meewerken hieraan hen misschien kon helpen in hun verwerkingsproces.
Descamps sprak met Jonas’ vader en moeder, zijn zus en zijn beste vrienden. Die gesprekken verwerkte hij in Een hart van goud. Zoals de titel al aangeeft, komen er enkel warme herinneringen boven aan de hoofdfiguur. ‘Allen waren ze het erover eens: Jonas was een lieve, altijd vrolijke jongen,’ zegt de auteur. En ook: ‘Ik wilde de trots en de vreugde samenballen in een eeuwig beeld van Jonas’. In dat opzet is Luc Descamps zonder meer geslaagd: pagina na pagina wordt het beeld geborsteld van een jongen met een ‘hart van goud’, met veel vrienden en de …Lire la suite
Jonas, een plotseling overleden 13-jarige Belgische jongen (ik-figuur) vertelt over het fijne leven dat hij had, te beginnen bij zijn ervaringen als baby. Centraal staat de liefde voor zijn ouders en de band die hij had met zijn vrienden. De auteur schreef het boek met gebruikmaking van gedichten van de echte Jonas en naar aanleiding van gesprekken met de ouders en de vrienden van de jongen, die overleed na een verkeersongeluk. De schrijfstijl is beschouwend en relativerend, met gevoel voor humor. Er is gewerkt met vrij lange, samengestelde zinnen en soms te volwassen taalgebruik dat de leesbaarheid kan bemoeilijken. Het toegevoegde hoofdstuk 'Tekens van de andere kant' bevat 'toevallige' gebeurtenissen die plaatsvonden na Jonas' overlijden ('omdat hij zijn best heeft gedaan om nog contact te maken vanuit de plaats waar hij nu is'). Deze aanvulling is voor een kleine doelgroep interessant. Het boek kan helpen bij rouwverwerking. Vanaf ca. 13 jaar.