Livre
Néerlandais

Burn-out : boordevol tips om (opnieuw) plezier te beleven aan je werk

Luc Swinnen (auteur)

Burn-out : boordevol tips om (opnieuw) plezier te beleven aan je werk

Hoe en waarom ontstaat een burn-out? Welke karaktereigenschappen veroorzaken stress? Hoe kun je een burn-out voorkomen dan wel behandelen? Met tienstappenplan gebaseerd op Rationeel-Emotieve Therapie en praktische tips als opruimen en organiseren, gezonde voeding, juiste balans tussen werk en privé etc.
Titre
Burn-out : boordevol tips om (opnieuw) plezier te beleven aan je werk
Auteur
Luc Swinnen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2012
211 p. : ill.
ISBN
9789058269102 (paperback)
Placing suggestion
604.6 (SISO) Ziekten - Kwalen ; Burn-out (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wie Burn-out doorbladert, merkt al gauw dat Luc Swinnen zich stevig heeft ingewerkt in de theorie en praktijk van de burn-out.
Het eerste deel is een vrij technisch hoofdstuk over het ontstaan van een burn-out en wat er in de hersenen gebeurt. Daarna volgt een hoofdstuk met oorzaken en tips ter preventie. Aan bod komen omgaan met emoties, uitstelgedrag, perfectionisme, nice people-syndroom, angst voor verandering en depressie. Het derde deel omhelst de behandeling van een burn-out, waarbij een heleboel technieken de revue passeren, en het laatste deel beschrijft een tienstappenplan ter preventie van een burn-out. Het is een aanzet tot actie en een korte samenvatting van eerder genoemde tips. Je krijgt een goed beeld van de mogelijke behandeling en hoe te beginnen.
Elk hoofdstuk is opgedeeld in overzichtelijke onderdelen, waarbij tekst, voorbeelden, een schema en uitdieping van een thema elkaar afwisselen. Centraal staan het bestuderen van het eigen denken en he…Lire la suite
Getroffen worden door een burn-out of het opgebrand zijn is volgens de auteur het gevolg van langdurige stress. Dit ziekteproces verklaart hij met de neurologische opbouw van het brein en hij noemt burn-out een energieziekte. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door het niet goed doseren van een beperkte hoeveelheid energie. Bepaalde karaktertrekken verhogen de kans op burn-out. Op grond daarvan geeft hij preventieve tips. De beste aanpak van burn-out is de RET, Rationele Emotieve Therapie (van A. Ellis). Deze therapie gebruikt een ABC-schema waarmee gebeurtenissen, opvattingen, ongewenste gevoelens en gedrag op een rationele manier een andere betekenis krijgen. Hij geeft een tienstappenplan waarmee de autonome lichamelijke reacties minder energieverslindend worden. Hij plaatst de RET naast de theorieën van Mihaly Csikszentmihalyi (flow), Martin Seligman (aangeleerde hulpeloosheid en positieve psychologie), Pareto-analyse en Wilmar Schaufeli (taal). Dit studieboek bevat veel waard…Lire la suite