Rust voor je brein : train je offlinebrein en versterk je veerkracht, creativiteit en empathie

Luc Swinnen (auteur)

Rust voor je brein : train je offlinebrein en versterk je veerkracht, creativiteit en empathie

Ons brein staat bijna altijd aan. Die voortdurende overprikkeling is niet alleen dodelijk voor onze creativiteit, maar kan op langere termijn ook stress en burn-out veroorzaken.
Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten. Maar hoe kun je dat concreet doen? Want ook als we tv-kijken of slapen is ons brein hard aan het werk.

Titre
Rust voor je brein : train je offlinebrein en versterk je veerkracht, creativiteit en empathie
Auteur
Luc Swinnen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2020
221 p. : ill.
ISBN
9789401465939 (paperback)
Placing suggestion
604.6 (SISO) Stress - Relaxatie (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De auteur is arts, verzekeringsgeneeskundige en statisticus. Hij noemt zich stressexpert en heeft een praktijk in Vilvoorde, België. De auteur begint met een uitleg over neuronen, synapsen, neurotransmitters en neuronale netwerken. Vervolgens legt de auteur uit dat rust heel belangrijk is voor de hersenen. De hersenen dreigen regelmatig overprikkeld te worden; dit kan in een aantal gevallen tot stress en burn-out leiden. Hoewel in het boek niet expliciet wordt uitgelegd hoe een aantal netwerken, die verafgelegen hersengebieden met elkaar verbinden, nu precies functioneert, worden een 'online'- en een 'offline'-brein gepostuleerd. De auteur benadrukt dat rust voor de hersenen noodzakelijk is. Naast een aantal theorieën van wetenschappers zoals onder andere amygdala hijacking en de poly-vagaal- (van nervus vagus) theorie komen ook allerlei praktische tips aan de orde om stress te voorkomen. Daarna volgen tien sleutels tot een gezond en vitaal brein. Het boek heeft een literatuurlijst, …Lire la suite