Livre
Néerlandais

Doet dat écht pijn ?

Lucrèce L'Ecluse (auteur), Linda Schacht (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Emma moet voor een prik naar de dokter en is bang dat die erg veel pijn zal doen. Prentenboek met grote illustraties in grove lijnen en vlakken. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Doet dat écht pijn ?
Auteur
Lucrèce L'Ecluse
Dessinateur
Linda Schacht
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789058382023 (hardback)
Placing suggestion
Ziek - Gezond (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kinderen kunnen bij het woord pijn, bloed of dokter helemaal in paniek schieten omdat ze er zich de afschuwelijkste dingen bij voorstellen. Zeggen dat je naar de dokter gaat, is niet altijd makkelijk, want voor je het weet heb je een kind voor je dat halsstarrig weigert het huis te verlaten. In Doet dat echt pijn? moet kleine Emma met papa naar de dokter voor een prik. In de wachtkamer ziet Emma allemaal andere mensen met kleine of grote gebreken en telkens vraagt ze "doet dat echt pijn?" Afhankelijk van het euvel (een gebroken been, een kromme rug, een nare hoest) geven de ondervraagde personen antwoord, hetgeen soms tot originele antwoorden leidt, die het begrip 'pijn' in een brede context plaatsen. Als Emma bv. aan een jongen met een blauw oog vraagt of het 'echt pijn doet', antwoordt hij dat het feit dat zijn beste vriend hem het blauwe oog bezorgd heeft pas echt pijn doet. Het prikje doet uiteindelijk nauwelijks pijn en omdat er in de wachtkamer ook een baby zit die hartve…Lire la suite
Het kleine meisje Emma (met speen) wacht samen met haar vader op haar beurt in de wachtkamer van de dokter. Ze vraagt daar aan iedereen of hun kwaal echt pijn doet en hoort dan dat de echte pijn zich vaak op een andere manier en op een ander moment voordoet dan je verwacht. Als ze zelf aan de beurt is om een prik te krijgen, is het al gebeurd voordat ze het in de gaten heeft. Haar speen geeft ze aan een baby die hem harder nodig heeft dan zijzelf. Het gegeven is aardig uitgewerkt met een repeterend onderdeel. Dit prentenboek richt zich op kleuters, maar de vormgeving, hoewel artistiek verantwoord qua vorm en kleur met spannende perspectieven, kan ook verontrustend overkomen: voorwerpen en mensen lijken te zwalken in de ruimte, de kleuren zijn overwegend somber en vaderlijke geborgenheid duikt pas op de laatste bladzijde op. De tekst vraagt inlevingsvermogen en lijkt het meest geschikt voor kleuters vanaf ca. 4 jaar. Prentenboek in oblong formaat .