Livre
Néerlandais

Muis' eerste telboek

Lucy Cousins (auteur)

Muis' eerste telboek

Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Genre:
Muis en haar vrienden tellen van één tot vijf. De illustraties bevatten voelelementen.
Sujet
Tellen
Titre
Muis' eerste telboek
Auteur
Lucy Cousins
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Maisy's first 123
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2013
[12] p. : ill.
ISBN
9789025861827 (hardback)
Placing suggestion
Telboeken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tussen de veelheid aan telboekjes kan het een flinke uitdaging zijn voor een auteur om een bijzonder, uniek werk af te leveren. Lucy Cousins’ Muis’ eerste telboek heeft natuurlijk als grote onderscheidende factor dat het een wereldberoemd muisje als hoofdpersoon heeft. Het boek leunt op Muis’ bekendheid, maar er is meer dat deze titel tot een geslaagd telboek maakt.
Het stevige hardkartonnen boekje met afgeronde hoeken geeft op de kaft al een kleine hint van wat de lezer te wachten staat. In een klein, grijs omrand rondje staat ‘Voel het!’. En inderdaad: wie met zijn vinger over de kaft gaat, merkt dat de dikke, zwarte lijnen, kenmerkend voor Cousins’ stijl, in reliëf op de prenten zijn geplaatst. Jonge lezers die leren tellen en dit boekje voorgelezen krijgen, kunnen de cijfers op deze manier zowel horen, zien als voelen. 
Naast de dikke, zwarte lijnen zijn heldere, veelal primaire kleuren kenmerkend voor het werk van Cousins. Ook in Muis’ eerste telboek…Lire la suite
Vierkant, hardkartonnen prentenboekje aan de hand waarvan het tellen (van 1 t/m 5) geoefend kan worden. Muis zit daarbij vrolijk op de rug van een tijger, telt twee schildpadden, drie vlinders, vier vissen en vijf slakken. Op de laatste dubbele pagina zijn alle te tellen dieren nogmaals afgebeeld. De cijfers zijn gemaakt met gebruikmaking van reliëf, net als de dieren. Elk cijfer heeft dezelfde structuur als het dier (de 1 heeft net zulke streepjes als de tijger, de 2 blokjes zoals op het schild van de schildpadden, et cetera). Op de verzamelafbeelding aan het eind zijn alleen de cijfers 1 t/m 5 in reliëf afgebeeld. In de afbeeldingen staat steeds een korte tekst, die iets zegt over de aard van de dieren (een grommende tijger, langzame schildpadden, fladderende vlinders). Dit boekje verscheen in de serie 'Eerste begrippen', waarin ook 'Muis' eerste kleurenboek'* verscheen. Leuke, educatieve uitgave voor dreumesen en peuters die al belangstelling hebben voor tellen en benoemen. Vanaf …Lire la suite

Muis' eerste telboek

Verder dan tot vijf leer je met dit boekje niet tellen, wat meteen aangeeft dat het voor heel jonge kinderen bedoeld is. De zes maanden die de achterflap aangeeft, mag dan wel wat jong zijn om te beginnen tellen, erin kijken kan natuurlijk al wel.
Telboekjes zijn er bij de vleet. Wat laat dit boekje uitstijgen boven de massa? Vooreerst de altijd fijne illustraties van Lucy Cousins natuurlijk, met haar zwartomlijnde figuren tegen een knalkleurige achtergrond. De aantrekkelijke lay-out, met telkens links een cijfer tegen een witte achtergrond, opgebouwd uit de materie waarin de diertjes gemaakt zijn die je rechts kan tellen. De tekst die uiterst bescheiden is, maar wel bijdraagt tot het bekijken/voorlezen met peuters: “Drie gestippelde vlinders. Fladder, fladder, fladder!” (p. 6). En tenslotte de reliëfdruk die kleintjes toelaat de cijfers en aantallen niet alleen te zien, maar ook te voelen.

À propos de Lucy Cousins

Lucy Cousins, née le 10 février 1964, est une illustratrice anglaise, créatrice de Mimi la souris ("Maisy Mouse").

Notes et références

Liens externes

  • Maisy funclub site
  • Portail de la littérature d'enfance et de jeunesse

Suggestions