Livre
Néerlandais

Muis in het museum

Lucy Cousins (auteur)

Muis in het museum

Public cible:
3-5 ans et plus
Muis en haar vriendjes bezoeken een museum. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in felle kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Museums
Titre
Muis in het museum
Auteur
Lucy Cousins
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Maisy goes to the museum
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789025852320
Placing suggestion
Kunst (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Muis gaat op een regenachtige dag met zijn dierenvrienden naar het museum en ontdekt daar allerlei oude en hedendaagse voorwerpen, zoals een propellervliegtuig en een satelliet. Het ene moment bewonderen onze vrienden een reusachtig dinoskelet, en vervolgens belanden ze tussen antieke voertuigen, waarna er plots insecten opduiken. De verteller springt m.a.w. van de hak op de tak, en als (voor)lezer weet je dan ook niet goed waar het nu precies naartoe gaat. De samenhang is ook een beetje zoek omdat men jongleert met oud en nieuw. Dat wordt op het einde overigens treffend samengevat, wanneer Muis zegt: "Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken in het museum", en Oscar ? de olifant die oog in oog komt te staan met z'n voorvader de mammoet ? antwoordt: "en ook altijd weer iets ouds."

Het museum wordt vooral voorgesteld als een educatieve plaats en niet als een plek waar kinderen de zeven muzen ontdekken. In dat opzicht wordt er een nogal stereotiep beeld opgehangen van het museu…Lire la suite
Muis gaat met haar vrienden naar een museum. Daar zien ze een dinosaurus, een fossiel van een dinosaurusei, een antieke auto, een ouderwetse fiets, een dubbeldekker, een propellervliegtuig, een satelliet, insecten en een sabeltandtijger. Ze spelen met het speelgoed, verkleden zich en eten in het restaurant. Deel uit de serie 'Hoe is dat?', waarin ook 'Muis in het ziekenhuis' en 'Muis en Kees en de wiebeltand'* zijn verschenen. De vormgeving in dit prentenboek in oblong formaat is gericht op jonge kinderen: kleurige, paginagrote illustraties met zwartomlijnde figuren zonder al te veel details. De onderwerpen die Muis en haar vrienden in het museum zien, passen echter niet bij deze doelgroep. De teksten zijn in korte zinnen, in een grote schreefloze letter boven de illustraties gezet. Door de mooie illustraties en de heldere kleuren een aantrekkelijk kijkboek voor peuters over onderwerpen waar ze waarschijnlijk niet veel van zullen begrijpen. Vanaf ca. 3 jaar.

Muis in het museum

Op een regenachtige dag gaan muis en haar vriendjes naar het museum. Het is blijkbaar tegelijk een natuurhistorisch museum en een museum over techniek. Ze zien: een dinosaurus, of tenminste zijn 'botten' en een 'fossiel' van een dinosuarus-ei. Op de afdeling vervoer zien ze een 'antieke' auto en een 'propellervliegtuig, een satelliet en een raket'. Muis speelt 'astronaut'. Het oude speelgoed vinden ze ook leuk. In de afdeling 'natuurlijke historie' zien ze 'opgezette' vogels, insecten, een 'sabeltandtijger' en een 'mammoet'. Je kunt ook knutselen in het museum en je kunt er zelfs eten. Aan de voorbeelden tussen aanhalingstekens zie je dat heel wat woorden niet vanzelfsprekend zijn voor jonge kinderen. Wat er in het museum en het boek getoond wordt, zal hen zeker wel aanspreken. Dit Muis-boek kan een leuke introductie zijn op een museumbezoek, maar wordt misschien beter begrepen na het bezoek.

À propos de Lucy Cousins

Lucy Cousins, née le 10 février 1964, est une illustratrice anglaise, créatrice de Mimi la souris ("Maisy Mouse").

Notes et références

Liens externes

  • Maisy funclub site
  • Portail de la littérature d'enfance et de jeunesse

Suggestions