Livre
Néerlandais

Het woeden der gehele wereld : roman

Maarten 't Hart (auteur)

Het woeden der gehele wereld : roman

Autobiografisch verhaal dat zich afspeelt in Maassluis, waar in 1956 tijdens een evangelisatiecampagne een politieagent wordt doodgeschoten.
Titre
Het woeden der gehele wereld : roman
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Langue
Néerlandais
Édition
25
Éditeur
Utrecht: De Arbeiderspers, 2013 | Autres éditions
311 p.
ISBN
9789029587884 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 40 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dat literatuur van hoog gehalte en spanning een thriller waardig, mits een vaardige schrijfhand onder één noemer kunnen worden geplaatst, mag blijken uit deze ongemeen spannende roman die ondertussen de status van klassieker heeft verworven en die sinds zijn verschijnen in 1993 reeds 16 keer werd herdrukt. Centraal in de bewogen jeugdjaren van Alexander Goudveyl staat een nooit opghelderde moordzaak, die overigens berust op een authentiek voorval, dat plaatsgreep in 1956 toen in Maassluis tijdens een groots opgezette evangelisatiecampagne op klaarlichte dag een politieagent werd doodgeschoten.

In Het woeden der gehele wereld krijgt de fantasie alle gelegenheid om deze moordzaak nader te belichten. Een mislukte vluchtpoging met een haringdogger in de woelige meidagen van 1940 blijkt in deze affaire een sleutelrol te spelen. Deze thrillercomponenten worden naadloos verweven met de psychologische ontwikkeling van de jonge Goudveyl en in de verwezenlijking van diens grote am…Lire la suite
De jeugdjaren van Alexander Goudveijl worden vooral bepaald door zijn vergaande belangstelling voor muziek, religie en liefde, gegevens die bij de auteur vaak een overheersende rol spelen. Ook is er weer een ouderpaar dat, zoals in vorige verhalen, een overdreven religieuze bekrompenheid vertoont, die niet bepaald met waardering wordt beschreven. Het oorlogsverleden van deze ouders draagt ook niet bij tot enthousiasme over hen. De achtergrond van het verhaal blijkt te worden gevormd door de mislukte vluchtpoging in de meidagen 1940 van een aantal mensen met een logger naar Engeland. Deze mensen spelen steeds een rol als de moord op een politieagent ter sprake komt -een moord die teruggaat op een authentiek voorval in Maassluis- maar geen oplossing vindt. Fans van de auteur zullen dit boek zeker waarderen, andere lezers zullen zich afvragen of zij niet erg veel uit vorige romans bekende gegevens tegenkomen. Bekroond met de Gouden Strop 1994. Ook verfilmd. Kleine druk.

À propos de Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten ‘t Hart (né à Maasluis le 25 novembre 1944) est un éthologue et écrivain néerlandais. Élevé dans un milieu réformé, il perdit la foi durant ses études à l’université de Leyde où il obtint un diplôme en éthologie. Outre ses travaux spécialisés, il a publié de nombreux romans et essais, d’aucuns très polémiques où ses attaques contre la religion laissent transparaitre une certaine nostalgie à l’endroit des croyances de sa jeunesse. Grand amateur de musique classique il fait preuve d’un même sens de la polémique à l’endroit des autres genres musicaux.

‘t Hart est marié à Hanneke van den Muyzenberg et vit à Warmond.

Biographie

Maarten ‘t Hart est né à Maasluis, commune de la Hollande-Méridionale, le 25 novembre 1944. Il fit ses études secondaires…En lire plus sur Wikipedia