Livre
Néerlandais

Kikker gaat fietsen!, of Over het leed dat leven heet

Kikker gaat fietsen!, of Over het leed dat leven heet

Autobiografie van een Nederlandse wetenschapper die in een depressie raakt en daar weer uitkomt, onder meer door veel te fietsen.
Titre
Kikker gaat fietsen!, of Over het leed dat leven heet
Auteur
Maarten Van Buuren
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2012 | Autres éditions
251 p.
ISBN
9789047701231 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 36 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Volgens de flauwe en met de inhoud van het boek detonerende achterflap handelt Kikker gaat fietsen! over de kwaal "die hard op weg is volksziekte nummer 1 te worden": depressie dus. Maar het boek is veel meer dan dat: het is een scherp getekend zelfportret, waarin Maarten Van Buuren prachtige verhalen over zijn jeugd combineert met een grondige analyse van zijn leven en zijn identiteit.

Zijn depressie is wel de aanleiding geweest tot die zelfanalyse. Of liever, ze noopte hem ertoe: omdat zijn zelfbeeld door die existentiële crisis volledig afgebrokkeld was, werd hij ertoe gedwongen uit de brokstukken een nieuw 'ik' op te bouwen. Van Buuren gebruikt hiervoor het beeld van het kaartenhuis ? waarmee hij treffend aanduidt wat voor een labiele en kwetsbare constructie een identiteit wel is. Als het kaartenhuis in elkaar zakt, moet je met de oude kaarten zo goed en kwaad als mogelijk een nieuw zien op te bouwen. Dat heeft Van Buuren met behulp van dit boek geprobeerd: een nie…Lire la suite
Deze hoogleraar moderne Franse letterkunde was net vijftig toen hij door een depressie werd overvallen. Behalve wetenschapper is hij naast een bekende vertaler, essayist en schrijver in opiniebladen ook sporter. Hij fietste veel en dwangmatig en tijdens zijn depressie is dit het enige dat hem houvast biedt. Aan de hand van lange fietstochten analyseert hij zijn leven. Met name de gereformeerde jeugd in Maassluis (maar veel milder dan Maarten 't Hart), de ambivalente relatie met zijn alcoholische moeder, maar ook een diner met Chirac in het Paleis op de Dam. Het boek lijkt in een ruk geschreven; langzaam vallen stukken van zijn leven samen als puzzelstukjes. Depressie blijkt een rode draad in zijn leven te zijn geweest. Door gesprekken met zijn psychiater, ondersteund met medicatie, komt hij als een kikker uit zijn stolp. Meeslepend, aangrijpend en ondanks het onderwerp met een lichte en soms ironische toon geschreven.