Heks Circe uit Homerus’ Odyssee vertelt over haar relatie met Odysseus en wat er gebeurde nadat hun zoon een grote fout maakte.
Titre
Circe
Auteur
Madeline Miller
Traducteur
Miebeth van Horn Miebeth van Horn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Circe
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, 2022 | Autres éditions
384 p.
Date de sortie
15-03-2022
ISBN
9789083206776 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Circe is dochter van Helios, de zonnegod uit de Griekse mythologie. Bij haar geboorte denkt iedereen dat ze een onbetekenende nymf is, maar Circe’s macht toont zich wanneer ze verliefd wordt op een mens. Met magie en kruiden verandert ze hem in een god. Als straf voor deze daad verbant Helios zijn dochter naar een verlaten eiland. Als Odysseus voet aan wal zet, merkt Circe al snel dat hij anders is dan andere piraten. Uit hun relatie wordt Telegonus geboren. Als hij zestien is, gaat hij op zoek naar zijn vader. Maar onheil dreigt. Via de heks Circe met al haar menselijke trekken als hoofdpersoon komen ditmaal de personages en hun avonturen uit Homerus’ Odyssee tot leven. De auteur maakt, door de geweldige beschrijvingen van dialogen en emoties, van goden en halfgoden wezens die je kunt aanraken en begrijpen. Prachtige hervertelling. Tweede roman van de Amerikaanse classica (1978) die eerder geroemd werd om haar hervertelling van de Ilias. Ze ontving hier de Orange Prize for Fiction 20…Lire la suite

Wat leren wij van die groteske oude Grieken?

Madeline Miller geeft een feministische draai aan het verhaal van Circe, de nymf.

Mensen vinden hun roem door constant te oefenen en ijverig te zijn, door hun vaardigheden te koesteren en te ontwikkelen, meent Circe, de mythologische nimf waarover Madeline Millers tweede roman gaat (haar eerste ging over Achilles). Voor Circe staat dit in schril contrast tot de goden, die zich nergens voor hoeven in te spannen: "dus die vinden hun roem door te bewijzen wat ze kunnen bederven, door steden te verwoesten, oorlogen te beginnen en plagen en monsters voort te brengen." Het verschil tussen sterfelijkheid en onsterfelijkheid vormt de rode draad in het boek.

Circe is de dochter van de zonnegod Helios en de najade Perse.

In de Griekse mythologie komt ze voor in Homerus' 'Odyssee' van en Ovidius' 'Metamorphosen'. Voor Homerus is ze vooral een middel om zijn held Odysseus het zoveelste sterke staaltje te laten uithalen. Als Circe zijn mannen in varkens verandert, weet hij haar te slim af te zijn en het lot te keren. Circe zelf blijft bij Homerus een oppervlakk…Lire la suite

À propos de Madeline Miller

Madeline Miller, née le 24 juillet 1978 à Boston dans le Massachusetts, est une écrivaine américaine. Son premier roman Le Chant d'Achille, paru en 2011, a remporté le Baileys Women Prize for Fiction.

Biographie

Madeline Miller naît le 24 juillet 1978 à Boston, dans le Massachusetts, aux États-Unis. Sa mère est bibliothécaire et institutrice. Madeline Miller grandit à New York et Philadelphie. Elle étudie le latin et le grec dans l'enseignement secondaire et obtient un Bachelor of Arts (équivalent d'une licence) puis un Master of arts (équivalent d'un master) en latin et en grec ancien au Brown College. Elle enseigne ensuite le latin dans l'enseignement secondaire.

Miller commence à s'intéresser à l'écriture par l'intermédiaire du théâtre : à l…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions