Livre
Néerlandais

De man die even wilde afrekenen

Maj Sjöwall (auteur), Per Wahlöö (auteur), Cora Polet (traducteur)
De moord op een zeer gefortuneerde louche zakenman in een der meest gerenommeerde restaurants van Malmo͏̈ stelt de politie voor vele raadsels.
Titre
De man die even wilde afrekenen
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Traducteur
Cora Polet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Polis, polis, potatismos !
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Autres éditions
224 p.
Date de sortie
03-05-2017
ISBN
9789048831715 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926-1975) in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (Zwarte Beertjes-reeks).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door pc en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw.

Het oeuvre van het Zweeds schrijverspaar situeert de populaire hoofdfiguur Martin Beck en de talloze memorabele personages telkens op het scherp van de snede. De misdaad in deze romans situeert zich in het breukgebied tussen individu en maatschappij, waardoor in de tegenstelling tussen individuele v…Lire la suite
De zakenman Palmgren wordt in een restaurant vermoord en de dader weet te ontkomen. De politie ontdekt dat de vermoorde man zich met allerlei duistere zaken bezighield en zoekt de moordenaar bij vijanden en concurrenten. Door een stom toeval, het aanspoelen van een geweerfoedraal, komt de politie achter de ware identiteit van de moordenaar. Dit is een detectiveverhaal met hoofdinspecteur Martin Beck in de hoofdrol. Het verhaal speelt tijdens een hittegolf die van grote invloed is op het humeur en de motivatie van de overwerkte en onderbezette politie. Opvallend zijn de uitstekende karakterbeschrijvingen, en het ingaan op allerlei gebeurtenissen die de hoofdpersonen overkomen, zonder dat die van belang zijn voor de ontknoping. Het maakt het in ieder geval een bijzonder levensecht verhaal, waar de politie gewoon door hard werken, de moordenaar ontmaskert. Kleine druk.

À propos de Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Image by Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall, née le 25 septembre 1935 à Stockholm (Suède) et morte le 29 avril 2020 dans la même ville, est une auteure de romans policiers et traductrice suédoise.

Biographie

Maj est surtout connue pour avoir collaboré avec son partenaire Per Wahlöö à une série de dix romans racontant les exploits de Martin Beck, un détective de la police suédoise.

Le quatrième volet des aventures de Martin Beck, Le Policier qui rit (titre original : Den skrattande polisen) est paru en France en 1971. Avec ce livre, sorti à l'origine en 1968, Maj Sjöwall remporta le prix Edgar-Allan-Poe de la Mystery Writers of America dans la catégorie Meilleur roman. Il fut également adapté au cinéma, en 1973, par Stuart Rosenberg, sous le titre Le Flic rican…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions