Livre
Néerlandais
Hoofdinspecteur Martin Beck krijgt te maken met drie zaken: een bankoverval door een jong meisje, de moord op een filmproducer en het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het bezoek van een antipathieke Amerikaanse senator.
Titre
De terroristen
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Traducteur
Cora Polet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Terroristerna
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Autres éditions
384 p.
Date de sortie
03-05-2017
ISBN
9789048831753 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 36 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926-1975) in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (Zwarte Beertjes-reeks).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door pc en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw.

Het oeuvre van het Zweeds schrijverspaar situeert de populaire hoofdfiguur Martin Beck en de talloze memorabele personages telkens op het scherp van de snede. De misdaad in deze romans situeert zich in het breukgebied tussen individu en maatschappij, waardoor in de tegenstelling tussen individuele v…Lire la suite
De tiende en laatste roman uit een serie maatschappij-kritische detectives van het Zweedse schrijversechtpaar, waarvan de man kort na de beëindiging van dit boek stierf. Hoofdinspecteur Martin Beck, de hoofdfiguur uit alle romans, krijgt te maken met drie zaken: een bankoverval door een jong meisje, de moord op een filmproducer en het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het bezoek van een antipathieke Amerikaanse senator, die mogelijk het doelwit is van een internationale terroristenorganisatie. Een vakkundig, reëel geschreven politieroman, maar zeker niet de beste uit de reeks. De kritiek die wordt gespuid op de Zweedse maatschappij is niet geïntegreerd in het geheel. De beschrijving in dit boek van de moord op de Zweedse premier vertoont opvallende overeenkomsten met de moord op premier Olof Palme. Kleine druk.

À propos de Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Image by Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall, née le 25 septembre 1935 à Stockholm (Suède) et morte le 29 avril 2020 dans la même ville, est une auteure de romans policiers et traductrice suédoise.

Biographie

Maj est surtout connue pour avoir collaboré avec son partenaire Per Wahlöö à une série de dix romans racontant les exploits de Martin Beck, un détective de la police suédoise.

Le quatrième volet des aventures de Martin Beck, Le Policier qui rit (titre original : Den skrattande polisen) est paru en France en 1971. Avec ce livre, sorti à l'origine en 1968, Maj Sjöwall remporta le prix Edgar-Allan-Poe de la Mystery Writers of America dans la catégorie Meilleur roman. Il fut également adapté au cinéma, en 1973, par Stuart Rosenberg, sous le titre Le Flic rican…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions