Livre
Néerlandais

Ik moet plassen!

Manuela Olten (auteur)

Ik moet plassen!

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een jongetje laat zien hoe je het toilet gebruikt in verschillende situaties en welke spannende dingen je op een vreemd toilet kunt tegenkomen. Prentenboek met humoristische tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Titre
Ik moet plassen!
Auteur
Manuela Olten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Muss mal Pipi
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2006
[36] p. : ill.
ISBN
9789020966190 (hardback)
Placing suggestion
Zindelijk zijn (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Manuela Olten is een dubbeltalent, dat bewees ze al met Echte kerels (Lannoo, 2004) en Echte vrienden (Lannoo, 2005). In Ik moet plassen vertelt ze het relaas van een kleine jongen die te groot is geworden voor luiers. Hij vertelt erg trots dat hij staande kan plassen (maar dit thuis niet mag doen) en dat ook zijn vriendin het kan. In het warenhuis mag hij wel staande plassen, omdat de bril niet erg schoon is, en wanneer hij er een grote boodschap moet doen legt mama eerst de toiletbril vol wc-papier. Soms gebeurt er wel eens een ongelukje (in het zwembad) en in de winkel neemt mama hem mee naar het meisjestoilet, waar hij zich dan vreselijk voor schaamt. Wanneer ze op een dag op restaurant gaan mag de jongen alleen naar het herentoilet gaan. Hij past toe wat mama hem geleerd heeft... Alleen zien de toiletten er wel een beetje anders uit en hangen ze nogal hoog aan de muur... Maar met een vuilbakje als opstap en heel veel toiletpapier lukt het wel!

Dit is e…Lire la suite
De ik-persoon in dit prentenboek laat zien hoe hij moet plassen en hoe zijn moeder dat hem geleerd heeft in verschillende situaties. In een winkel moet hij bijvoorbeeld staand plassen, maar thuis moet hij op de bril gaan zitten. Maar als hij een grote boodschap doet, dan moet hij buitenshuis ook gaan zitten. Bovendien blijken toiletten buitenshuis veel nieuwe spannende dingen te hebben die er thuis meestal niet zijn. Het boek heeft geen doorlopend verhaal, maar bestaat uit losse platen waarin een bepaalde situatie wordt geschetst die eveneens in enkele zinnen (zeer vetgedrukte letter) staat beschreven. De prenten in zachte tinten zijn afwisselend op een pagina of op een dubbele pagina afgebeeld. Dat de lichaamsverhoudingen niet altijd kloppen, doet niets af aan de humorvolle herkenbaarheid van de geschetste situaties. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van de ik-persoon zijn heel sprekend. Het ongemak op de vreemde toiletbril vol toiletpapier dat onder zijn billen wegglibbert, is op zijn…Lire la suite

Ik moet plassen!

Manuela Olten gebruikt zeer korte teksten en zeer sprekende tekeningen om een verhaal te vertellen. Net zoals in haar vorige boek 'Echte vrienden' zijn de prenten zeer expressief, humoristisch en gedurfd. Het hoofdpersonage vertelt hoe en waar hij zoal plast. Thuis mag hij niet staan, hij moet zitten. Spijtig, want staan is best stoer! En plassen is ook overal anders: in de winkel moet je betalen, bij de dokter maakt het toilet zichzelf schoon, in het warenhuis is het niet zo schoon en mag hij wel staan, in het zwembad gebeurt het soms, maar mag het niet, ... Als hij op een dag in het restaurant alleen naar het toilet gaat, ziet hij rare toiletjes (urinoirs). Ze hangen vrij hoog, maar wat moet dat moet. Zijn moeders wijze raad indachtig, legt hij genoeg papiertjes op de 'bril' en plast ... Eén dingetje is hij nog vergeten: zijn handen wassen! Humoristisch, ontwapenend en fijn getekend. Ik ben ervoor gewonnen.