Daisy
Néerlandais

Het ei van oom Trotter

Marc De Bel (auteur), Renata Pulings (narrateur)
Alexander is erg eenzaam en ongelukkig en wordt veel gepest. Als hij van zijn oom Trotter een krokodillenei krijgt, wordt alles anders.
Titre
Het ei van oom Trotter
Auteur
Marc De Bel
Narrateur
Renata Pulings  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Durée
6:06
Éditeur original
Van Halewyck
Note
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Herdruk van de uitgave die dertig jaar geleden als debuut van de auteur de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury heeft gewonnen. Als de rijke Alexander (ca. 9) wordt gepest en mishandeld, kan hij thuis niet op steun rekenen. Zijn vader en moeder werken altijd en zijn harteloos, de gouvernante is een onmens. Alexanders opa is net overleden en daar heeft hij veel verdriet van. Hij voelt zich wat beter als oom Trotter langskomt met verhalen over verre reizen. Helaas moet oom Trotter opeens weg, maar hij geeft Alexander een onvergetelijk cadeau. De beschrijving van de lijfstraffen door de leraar op school zijn onprettig om te lezen. Bv. op p. 207: '[...] meneer Bokkers haalde keihard uit. Bij de tweede kaakslag viel Alexander achterover [...]. Hoewel het einde wensvervullend is, lijkt tijdens het verhaal geen eind te komen aan de ellende die Alexander moet doormaken. Hierdoor niet aan te raden voor jonge lezers. Het taalgebruik wijkt veel af van het Nederlands. Vanaf ca. 9 jaar.

Het ei van oom Trotter

Voor Alexander is de school een hel: hij is het slachtoffer van erge pesterijen. Zijn Meester Bekkers heeft er geen oren naar. Hij straft hem met pijnlijke lijfstraffen wanneer hij niet oplet of als zijn huiswerk niet gemaakt is. Daar bovenop wordt hij uitgelachen omdat hij zogenaamd ‘dom’ is. Alexander ziet geen uitweg. Bij zijn ouders kan hij ook niet terecht, want zij zijn ontgoocheld door zijn slechte schoolresultaten en dringen hem nog meer bijlessen op. Het enige lichtpuntje is de vijver achterin de tuin. Daar heeft Alexander zijn geheime hoekje, waar hij in alle rust het leven van de diertjes observeert. Zijn leven krijgt een turbulente wending wanneer de avontuurlijke oom Trotter opdaagt. Dankzij zijn oom herwint Alexander zijn zelfvertrouwen. Bij het afscheid geeft Oom Trotter zijn neef een vreemd ei cadeau. Wanneer uit dit ei een krokodillenjong komt, wordt het leven één opwindend avontuur. Het schriele jongentje groeit uit tot een held die de pesters een lesje leert met …Lire la suite

Suggestions