Livre
Néerlandais

In Babylon : roman

Marcel Möring (auteur)
Een 60-jarige sprookjesschrijver, ingesneeuwd in een afgelegen huis, gaat zijn joodse familiegeschiedenis en zijn plaats daarin na.
Sujet
Joden
Titre
In Babylon : roman
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Édition
14
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005 | Autres éditions
437 p.
ISBN
90-234-1864-6 9789023418641 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In deze roman van Möring (1957) bevindt de zestigjarige Nathan Hollander, de met een groot geheugen toegeruste sprookjesschrijver, zich samen met zijn nicht in het ingesneeuwde huis van zijn gestorven oom, volstrekt afgezonderd van de buitenwereld. Testamentair is beschikt dat hij het huis mag hebben wanneer hij de biografie van zijn oom schrijft. Houtwerk (antiek meubilair e.d.) opstokend teneinde warm te blijven, brengt hij vijf dagen in het huis door en hij onthult -bezocht door de schimmen van enkele voorouders- de geschiedenis van zijn joodse familie en denkt na over zijn eigen plaats in het leven. Prachtige portretten van opmerkelijke personages levert dat op. Intussen is deze roman veel meer dan een rechtlijnig verhaal. Door allerlei zijsporen, sprookjes en verhalen, maar ook door de werking van leidmotieven (b.v. de toren van Babel, klokken en tijd, maar ook door het kernbegrip 'entropie' dat zowel inhoudelijk als structureel werkzaam is) ontstaat een ingenieuze, meesterlijke …Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rotterdam.

En lire plus sur Wikipedia