De hele wereld

Marcel Möring (auteur)

De hele wereld

Dans la série:
Essay over literatuur en schrijverschap.
Sujet
Romantheorie
Titre
De hele wereld
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2012
83 p.
ISBN
9789025369736 (paperback)
Placing suggestion
828.3 (SISO) Literatuurgeschiedenis (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Aan het begin van Mörings literaire carrière stond zijn ’madeleine’: als tiener ervoer hij op een nacht een manier om naar de wereld te kijken, te onderzoeken en te beschrijven, een ervaring die hem niet meer losliet. In dit essay zoekt hij naar de essentie van deze ervaring. Hij reist hiervoor door zijn persoonlijk beleefde tijd, speurt naar de manier waarop grote Europese en Amerikaanse schrijvers en filosofen vorm hebben gegeven aan de (werkelijkheid in de) roman en de taal ervan. 'De roman is in taal een bijzondere manier van kijken naar de wereld. Alle verhalen zijn al verteld. Het gaat er om ze opnieuw vorm te geven, een nieuwe wereld te scheppen’. Na treffende observaties en onthullende zelfreflecties luidt de conclusie:’Dit is mijn positie: dat ik besta als ik schrijf'. Schrijven blijkt voor hem de enige manier te zijn om met de wereld, de dingen en de mensen in aanraking te komen. Dit essay is meer dan een onderzoek naar het verschijnsel roman. Het is vooral een onderzoek naa…Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rotterdam.

En lire plus sur Wikipedia