Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Dis : roman

Marcel Möring (auteur)
Twee joodse mannen dwalen door de Nacht van Assen, de vooravond van de TT motorraces, als door de hel van Dante.
Titre
Dis : roman
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008 | Autres éditions
506 p. : ill.
Note
Wordt vervolgd door: Louteringsberg
ISBN
9789023429302

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze roman van Marcel Möring speelt zich af in een kort tijdsbestek. Het is 27 juni 1980, de Nacht van Assen, de vooravond van de TT. Een zuipende, hoererende, vechtende massa maakt zich gereed voor de motorraces. Een joodse intellectueel, Marcus Kolpa, keert terug naar Assen om zijn jeugdliefde, Chaja, dochter van de andere hoofdpersoon, Jakob Noach, te zoeken. Deze machtige zakenman (vader van Kolpa?), die als enige van zijn familie lijfelijk ontsnapt is aan de Tweede Wereldoorlog, krijgt op die avond een auto-ongeluk. In een tussengebied van leven en dood, vergezeld door een mythische figuur, de Jood van Assen, maakt hij zijn rondgang door de Nacht. In een schitterend spel van literaire allusies (nadrukkelijk Ulysses van Joyce, Beckett, maar ook Dante: Dis is de stad in het Inferno van de Divina Commedia), typografische vondsten (er is zelfs een dialoog in stripvorm), met variaties in stijlregisters, worden levens beschreven die hun bestemming niet vonden. De persstemmen liepen uit…Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rot…En lire plus sur Wikipedia