Livre
Néerlandais
De eeuwenlange tocht van een gedoemde zwerver die de kracht van (joodse) verhalen leert kennen, bei͏̈nvloedt uiteindelijk het leven van een hedendaagse joodse psychiater die worstelt met de zin van zijn leven en professie.
Sujet
Schuld, Overleven
Titre
Eden
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, © 2017
399 p.
ISBN
9789023496144 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wat hier is en daar, de wereld

'Het was alsof ik in een boek was beland', zegt de naamloze jongen die in een ver verleden uit het bos komt in Eden, de nieuwe roman van Marcel Möring.

De dorpsbewoners noemen hem Niekas, maar in latere tijden wordt hij ook Lazar, Schwartz en Zwart genoemd. Het leven van deze wandelende Jood omspant vele eeuwen en wordt onder Mörings handen een sprookje. Niekas trekt met een kraai op zijn schouder de wijde wereld in. Binnen zijn levensverhaal ontrollen zich andere verhalen, zoals van het beleg van Kaffa, waar Grieken, Arabieren en Joden drakenbloed, ezelinnenmelk en aluin verhandelen. Het lijkt een mythische stad, tot je beseft dat het Feodosia is, nu een Russische stad op de Krim.

De verhalen in Eden lijken haaks op de tijd te staan. Net als in Mörings eerdere roman Dis is de sleutelscène het moment waarop een man op zijn klokje kijkt: 'Hij nam het uurwerk in zijn hand en terwijl hij daarin staarde zag hij mij en ik zag hem en beiden zagen we alles wat was en is, wat hier is en daar, de wereld.' Ondanks de klokkenmakers in de familietak van Mendel Adenauer, de andere hoofdpers…Lire la suite

Het belang van verhalen en herinneringen, de joodse traditie, buitenstaanderschap en de zoektocht naar identiteit en een thuis zijn vaste onderdelen in het werk van Möring (1957). Ze vormen ook de kern van het ambitieuze 'Eden', na 'Dis' (2006) en 'Louteringsberg'* (2011) het laatste van drie door Dante’s 'Divina Commedia' geïnspireerde boeken. Centraal staan twee verhaallijnen: de op de legende van de Wandelende Jood teruggrijpende geschiedenis van een eeuwige zwerver en het hedendaagse verhaal van de aan zijn leven en professie twijfelende freudiaanse psychiater Mendel (de titelheld uit Mörings debuut 'Mendels erfenis', 1990), die in Assen onder andere te maken krijgt met een man wiens identiteit ongewis blijft. Möring verknoopt de twee verhalen en verrijkt het geheel met andersoortige elementen, zoals een wetenschappelijk artikel, een reisverslag, afbeeldingen en grafische elementen. Zo ontstaat een boek waarin de lezer aan het werk gezet wordt. Wie zich laat uitdagen, wordt beloon…Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rotterdam.

En lire plus sur Wikipedia