Livre
Néerlandais

Familiewandeling

Marcel Möring (auteur)
Vier jaar geleden keerde Marcel Möring terug naar het noorden, waar hij opgroeide. Daar, tussen bos en boerenland, kwamen al rondzwervend herinneringen terug die ver weg en diep verborgen leken. Nu, na meer dan een halve eeuw, kan hij nog steeds, zo tussen waken en slapen, naar de onderduikouders van zijn moeder lopen. Zijn moeder had er in 1945 voor gekozen om bij hen te blijven, in plaats van te
Titre
Familiewandeling
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022 | Autres éditions
132 p.
ISBN
9789403131719 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Terug naar waar het is begonnen

Het autobiografische heeft Marcel Möring nooit geboeid. In het kleine, ingetogen Familiewandeling blijkt ineens hoezeer zijn andere werk daarin wortelt. Een ontdekking voor de schrijver én de lezer.

In Familiewandeling neemt Marcel Möring afscheid van een huis. Vier jaar lang woonde hij in Dikninge, een statige, 19de-eeuwse buitenplaats, gelegen tussen het boerenland, de uitgestrekte velden en donkere bossen van Drenthe. Een afgelegen, geheimzinnig huis als in zijn roman In Babylon, waarin de sprookjesschrijver Nathan Hollander ingesneeuwd raakt.

De komst van de schrijver naar Dikninge betekende na een lang verblijf in de stad een terugkeer naar het noorden, naar het lege landschap van zijn jeugd. Op de eerste bladzijden van zijn korte, intense vertelling beschrijft Möring hoe het er daar uitziet, ruikt en voelt, de wijde blik over de velden, de geur van natte aarde, de oude bomen waarvan de bladeren verkleuren in de gloed van de nazomer.

Een idylle. Toch zijn de herinneringen die het huis en het landschap oproepen vaak dreigend en duister. Alsof de natuur zelf de schrijver wilde waarschuwen voor wat er ging komen, vloog op de eerste dag dat hij er woon…Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rotterdam.

En lire plus sur Wikipedia