Livre
Néerlandais

In Ithaca : een essay

Marcel Möring (auteur)

In Ithaca : een essay

Genre:
Essay van de Nederlandse schrijver (1957- ) over de thema's van zijn werk.
Titre
In Ithaca : een essay
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
60 p.
ISBN
9789023440338

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In dit essay (een bewerking van een lezing) analyseert Marcel Möring (1957) thema's in zijn werk en momenten in zijn persoonlijke geschiedenis. Vanuit zijn roman 'Mendel' (voorheen 'Mendels erfenis') constateert hij dat de basisfiguur van alle literatuur een Exodus- en Odyssee-schema is. Er is het verlaten van het ouderlijk huis om de wereld te ontdekken. Op de zoektocht verliest men zijn onschuld en van daaruit ontstaat het verlangen naar het huis van de jeugd. Met de Odyssee, Ulysses, De goddelijke komedie (en enkele recentere werken) als referentiepunt, ziet de schrijver -bij nadere beschouwing- dat zijn werk ten diepste gaat over huis en thuis en verlies. In het gehele werk van Möring komt dat thuis -de moederfiguur is daarbij belangrijk, evenals het ontdekken van de joodse identiteit en het ontworteld zijn - en het onmogelijke of mogelijke thuiskomen als thema naar voren. Een persoonlijk en scherp essay, dat licht werpt op een verrassende samenhang in een fascinerend oeuvre. Spec…Lire la suite

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rot…En lire plus sur Wikipedia