Livre
Néerlandais

Reinigingsadvies : gedichten

Marcel Möring (auteur)

Reinigingsadvies : gedichten

Marcel Möring schrijft al dertig jaar poëzie en een enkele keer publiceerde hij gedichten in het literaire tijdschrift De Gids, maar nooit eerder verschenen ze in boekvorm. In Reinigingsadvies, zijn eerste bundel, komen de talloze beelden, personages en thema s die al zo vertrouwd zijn uit het romanoeuvre, samen in zijn gedichten. Mörings poëzie is zowel lichtvoetig als zwaar, zowel verheven als b
Titre
Reinigingsadvies : gedichten
Auteur
Marcel Möring
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
62 p.
ISBN
9789023432418

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De bekende romanschrijver (1957) debuteert met poëzie. Zijn losse gedichten zijn poëtisch niet sterk, ze zijn eerder korte prozastukjes in dichtvorm, wel met een duidelijke pointe. Die berust op het onoverbrugbare tussen durende liefde en de tijdelijke realiteit, waarvoor in het gedicht naar een verbinding wordt gezocht: ‘schepen die verlangen (…) naar jouw overkant’. Op dit thema wordt vaardig en met veel variatie doorgeschreven. De teksten zijn daardoor verrassend met steeds andere voorvallen die tot een vergelijkbare uitkomst leiden. Tegenstellingen: ‘de vuilnisman – de Dalai Lama’ of verwantschappen vormen inderdaad de lunchpauze van de romanschrijver. De lezer bindt de eindjes, bijna vijftig stukjes, aan elkaar tot een sluitend verhaal over liefde en dagelijks leven. Als een andere aanpak biedt deze bundel naast het proza een veelzijdige blik op wat de auteur fascineert: het zoeken naar een hogere geldigheid te midden van de chaos.

À propos de Marcel Möring

Marcel Möring, né le 5 septembre 1957 à Enschede, aux Pays-Bas, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Mendels erfenis, paru en 1990, lui vaut la même année le prix Geertjan Lubberhuizen (nl) du meilleur premier roman néerlandais de l'année.

Il obtient un beau succès critique et public en 1993 avec Le Grand Désir (Het grote verlangen), son deuxième roman.

La Chambre d'amis (Modelvliegen), paru en 2001, raconte comment un ancien pilote, sa femme et leur fils précoce tentent de redonner un sens à leur vie quelques années après la fin de la Seconde Guerre mondiale.

En 2007, il remporte le prix Ferdinand-Bordewijk pour son roman Dis, paru en 2006.

Il réside à Rotterdam.

En lire plus sur Wikipedia