Livre
Néerlandais

De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven

Marcus Du Sautoy (auteur)

De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven

Bespreking van de belangrijkste thema's van de wiskunde met aandacht voor enkele van de grootste onopgeloste wiskundige problemen aller tijden.
Titre
De getalmysteries : een wiskundige reis door het dagelijks leven
Auteur
Marcus Du Sautoy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The number mysteries : a mathematical odyssey through every day life
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Nieuwezijds, 2011
254 p. : ill.
ISBN
9789057123306 (paperback)
Placing suggestion
510.4 (SISO) Wiskunde ; Rekenkunde (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Als hoogleraar wiskunde en professor Public Understanding of Science te Oxford mocht Marcus Du Sautoy voor BBC The Story of Maths presenteren. Zijn voorliefde voor wiskunde gekoppeld aan een talent om alles bevattelijk en geestig uit te leggen, maken ook van De getalmysteries: een wiskundige reis door het dagelijks leven een genot, zelfs voor wiskundeleken.
Priemgetallen, vormen, reeksen, codes en het voorspellen van de toekomst vormen de vijf kapstokken waaraan Du Sautoy zijn verhaal ophangt. Een noodzakelijk kwaad hiervan is dat de vijf hoofdstukken op zich telkens lijvig worden, al compenseert hij dat door deze hoofdstukken zelf te serveren in kleinere brokken, die weliswaar een inhoudelijke band hebben maar op zichzelf net zo goed een afgesloten deeltje vormen. Het mooie hieraan is dat Du Sautoy nergens het overkoepelende verhaal uit het oog verliest en in het bijzonder het belang (of ongrijpbare) van priemgetallen in elk hoofdstuk weet duidelijk te maken.
Lire la suite
Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde en hoogleraar Public Understanding of Science in Oxford. Twee vakken die moeilijk te combineren zijn: het begrijpen van wiskunde lijkt immers voor het grote publiek niet weggelegd. Maar Du Sautoy heeft op dit gebied inmiddels een reputatie, en die maakt hij in dit boek meer dan waar. Er zijn immers tal van wiskundige wetenswaardigheden die geen enkele voorkennis vereisen. Hij verdeelt zijn vele voorbeelden over vijf gebieden: getallen, vormen, reeksen, codes en voorspellingen. Voorbeelden, raadsels, spelletjes, grote onopgeloste problemen, het leest allemaal als een trein. Een literatuurlijst ontbreekt, maar in plaats daarvan verwijst de schrijver naar een aantal websites en apps die bij dit boek horen. Naast hoogleraar is Du Sautoy ook bekend als presentator van de BBC-serie 'The Story of Maths'. Afbeeldingen in zwart-wit; kleine druk.

À propos de Marcus Du Sautoy

Marcus du Sautoy, né le 26 août 1965 à Londres, est professeur de mathématiques à l'université d'Oxford.

Biographie

Il a grandi à Henley-on-Thames.

Il est également l'animateur d'une émission de la BBC Four et publie des articles dans le Times, le Guardian et le Daily Telegraph.

Il est amateur de musique, en particulier de piano et de trombone, qu'il lie aux mathématiques. Il a en effet publié en 2003 La Symphonie des nombres premiers (The Music of the primes) qui détaille l'histoire des mathématiques dans le domaine des nombres premiers, principalement l'hypothèse de Riemann. Il est aussi l'auteur de l'ouvrage La symétrie ou Les maths au clair de Lune, dans lequel il s'interroge sur la raison d'être de l'omniprésence de la symétrie dans la Nature, à l'image des papillons, des éto…En lire plus sur Wikipedia