Livre
Néerlandais

Het symmetrie-monster : een wiskundige op zoek naar het geheim van een van de belangrijkste natuurverschijnselen

Marcus Du Sautoy (auteur)

Het symmetrie-monster : een wiskundige op zoek naar het geheim van een van de belangrijkste natuurverschijnselen

Persoonlijk verslag van de Britse hoogleraar wiskunde van zijn zoektocht naar verschillende vormen van symmetrie.
Titre
Het symmetrie-monster : een wiskundige op zoek naar het geheim van een van de belangrijkste natuurverschijnselen
Auteur
Marcus Du Sautoy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Finding moonshine : a mathematician's journey through symmetry
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Nieuwezijds, 2011 | Autres éditions
360 p. : ill.
ISBN
9789057123351 (paperback)
Placing suggestion
507 (SISO) Wetenschap ; Wetenschap (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 39 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het ligt in de aard van het beestje (de mens) om patronen te zoeken en te vinden in al wat hem omringt. Wanneer die patronen bovendien een symmetrie bevatten, kan het geluk al helemaal niet op. Voor sommigen volstaat het echter niet om nu en dan een symmetrisch patroon te ontdekken, zij wijden er hun hele leven aan en komen zo tot de fabelachtigste ontdekkingen.
Dat is althans de stelling van Marcus Du Sautoy, een wiskundige die zich gespecialiseerd heeft in symmetrie en in navolging van zijn vakgenoten het soort patronen zoekt die de meesten onder ons ver te boven gaat. Steriel is die zoektocht niet, alleen zijn we ons vaak niet bewust van de symmetrische patronen die een rol spelen in ons leven. Of het nu om (veelhoekige) dobbelstenen gaat, dan wel om de versieringen in het Alhambra of muziek, wiskundigen zullen er symmetrische patronen in vinden en hun theorieën op kunnen toepassen.
En dat is wat Du Sautoy met zijn boek beoogt te bereiken: aantonen dat zelfs de abstractst…Lire la suite
Gezichten, meetkundige figuren en patronen op een tegelvloer kunnen symmetrisch zijn. De wiskundige Du Sautoy onderzoekt welke symmetrieën mogelijk zijn, ook in patronen in hogere dimensies. Het 'Monster' is een object in een enorm hoge dimensie met enorm veel soorten symmetrie. De auteur vertelt op een persoonlijke manier over zijn zoektocht, hij betrekt daar bijvoorbeeld bij hoe hij met zijn zoontje naar patronen in het Alhambra kijkt, of hoe hij zich voelde toen hij een nieuwe symmetrie ontdekte. Ook veel wiskundigen van vroeger en nu worden op een beeldende manier beschreven. Hoewel pittige wiskunde aan de orde komt, maakt de losse verteltrant dit tot een prettig leesbaar boek. Duidelijke afbeeldingen in zwart-wit verhelderen het begrip symmetrie zeer. Aan te raden voor iedereen met interesse in wiskunde. Met register. Deze editie betreft een ongewijzigde herdruk, met een nieuw felgekleurd omslag.

À propos de Marcus Du Sautoy

Marcus du Sautoy, né le 26 août 1965 à Londres, est professeur de mathématiques à l'université d'Oxford.

Biographie

Il a grandi à Henley-on-Thames.

Il est également l'animateur d'une émission de la BBC Four et publie des articles dans le Times, le Guardian et le Daily Telegraph.

Il est amateur de musique, en particulier de piano et de trombone, qu'il lie aux mathématiques. Il a en effet publié en 2003 La Symphonie des nombres premiers (The Music of the primes) qui détaille l'histoire des mathématiques dans le domaine des nombres premiers, principalement l'hypothèse de Riemann. Il est aussi l'auteur de l'ouvrage La symétrie ou Les maths au clair de Lune, dans lequel il s'interroge sur la raison d'être de l'omniprésence de la symétrie dans la Nature, à l'image des papillons, des éto…En lire plus sur Wikipedia