Een 32-jarige vrouw vertelt aan haar psychiater hoe ze 16 jaar eerder, in 1843, in Canada tot levenslang is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op haar werkgever en diens huishoudster.
Titre
Alias Grace
Auteur
Margaret Atwood
Traducteur
Gerda Baardman Tjadine Stheeman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Alias Grace
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Autres éditions
421 p.
ISBN
9789044636765 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het verhaal begint in het Canada van 1851. Grace Marks is 23 en opgesloten in het tuchthuis van Kingston. Als 'beroemde' moordenares is ze een belangrijke attractie voor bezoekers van het tuchthuis. De ambitieuze maar onervaren en wat naïeve Dr. Jordan stelt zich tot taak haar te doorgronden. Geïnspireerd door de nieuwe wetenschap van de psychologie wil hij haar ware verhaal blootleggen. Zij is zijn domein. Net zoals alle anderen wil hij haar gebruiken om er zelf beter van te worden. Aangezien Grace naar eigen zeggen aan geheugenverlies lijdt wat het tijdstip van de moorden betreft, probeert Jordan haar herinneringen te reconstrueren. Daartoe laat hij haar haar levensverhaal vertellen. Jordans wetenschap is ontoereikend. Hij slaagt er niet in vast te stellen of ze goed of boosaardig, gezond of krankzinnig, schuldig of onschuldig is. Hij kan het mysterie niet ontsluieren. Zelf laat zij zich meeslepen in een gepassioneerde verhouding met zijn hospita, die hem bijna zover drijft haar m…Lire la suite
Dit verhaal is gebaseerd op historische feiten die zich afspeelden in de omgeving van Toronto (Canada). In 1843 werden de zestienjarige Grace Marks en de vierentwintigjarige James McDermott gearresteerd op verdenking van moord. Zij waren de bedienden van de landeigenaar Thomas Kinnear die samen met zijn huishoudster dood werd aangetroffen. McDermott kreeg de doodstraf, Marks kreeg levenslang. In 1872 werd ze vrijgelaten. Over haar verdere leven is weinig bekend. Margaret Atwood (1939) laat het verhaal beginnen als Grace al zestien jaar in de gevangenis zit. Ze wordt bezocht door de (gefingeerde) zenuwarts Simon Jordan die via gesprekken een beeld van Grace en haar leven probeert te krijgen. Op die manier tracht hij de vele onduidelijkheden rond de dubbele moord op te lossen. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Grace en dat van Simon, en is gelardeerd met artikelen uit de negentiende eeuw die betrekking hebben op de zaak. Al is dit boek in literair opzicht mi…Lire la suite

À propos de Margaret Atwood

Margaret Eleanor « Peggy » Atwood, née le 18 novembre 1939 à Ottawa (Ontario, Canada) est une romancière, poète et critique littéraire canadienne. Elle est l'une des écrivaines canadiennes les plus connues, en particulier pour son roman La Servante écarlate (The Handmaid's Tale), publié en français en 1987, qui est adapté au cinéma sous le même titre par Volker Schlöndorff en 1990 et en série télévisée sous le titre The Handmaid's Tale : La Servante écarlate en 2017.

Biographie

Née à Ottawa, Ontario, Margaret Atwood est la fille de Carl Edmund Atwood, zoologue, et de Margaret Dorothy Killiam, nutritionniste. Par le métier de son père, Margaret Atwood passe la majeure partie de son enfance entre les forêts du Nord du Québec, Sault-Sainte-Marie, Ottawa et Toronto.

Elle commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque