Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Bundel met vijfendertig korte verhalen waarin veelal een visie wordt gegeven op ontwikkelingen in de huidige maatschappij.
Titre
De tent
Auteur
Margaret Atwood
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The tent
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2006
152 p. : ill.
ISBN
90-446-0800-2

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ik werk aan mijn eigen levensverhaal. Ik bedoel niet dat ik het reconstrueer, ik neem het uiteen." De bundeling The tent (vert. De tent) brengt een amalgaam van ongepolijst literair materiaal (fabels, mythen, nachtmerries, poëzie, lijntekeningen etc. -- de uitgever noemt het kleine fictie essays) waarin Atwood zowel de klassieke verhalen als haar eigen schrijverij met de botte bijl aan spaanders hakt. Ze worstelt met de stemmen in haar hoofd, zit geketend in een gevangenis van woorden en verstikt haast in taal die puin wordt in haar strot. Je wordt meegetroond in de vaak duistere zalen van Atwoods verbeelding. Het martelende creatieve proces wordt tot de laatste moer en bout ontmanteld. Duizelend van spraakverlies lijkt Atwood na meer dan dertig boeken te twijfelen aan de toekomst van haar schrijverschap. Het einde, de ouderdom en de dood drukken een stevige stempel op deze bundel. Toch blijft er hoop, als uit de bevroren grond nieuwe planten het licht zien. Waar de hard…Lire la suite
Dit boek lijkt een soort samenvatting te zijn van alle wijsheid die de Canadese schrijfster (1939, bekend van o.a. 'The handmaid's tale') in de loop der jaren heeft vergaard. Die wijsheid heeft ze hier vastgelegd in 35 korte prozateksten. Het ene moment bewerkt ze een sprookje, dan weer geeft ze het perspectief van Hamlets boezemvriend Horatio, dan is er een beer die zijn soortnaam verwerpt. Kafkaïaanse verhaalschetsen worden afgewisseld met cryptische overdenkingen over haar eigen schrijverschap. Al met al een bundel die de ene lezer tot nadenken zal aanzetten, maar voor de ander slechts een irritant en tamelijk pretentieuze verzameling aforismen en ondoorgrondelijke wereldwijsheden zal zijn. Voor de echte liefhebber van Atwood onmisbaar, en uitstekend vertaald, met een aantal pentekeningen van de schrijfster zelf. Normale druk.

À propos de Margaret Atwood

Margaret Eleanor « Peggy » Atwood, née le 18 novembre 1939 à Ottawa (Ontario, Canada) est une romancière, poète et critique littéraire canadienne. Elle est l'une des écrivaines canadiennes les plus connues, en particulier pour son roman La Servante écarlate (The Handmaid's Tale), publié en français en 1987, qui est adapté au cinéma sous le même titre par Volker Schlöndorff en 1990 et en série télévisée sous le titre The Handmaid's Tale : La Servante écarlate en 2017.

Biographie

Née à Ottawa, Ontario, Margaret Atwood est la fille de Carl Edmund Atwood, zoologue, et de Margaret Dorothy Killiam, nutritionniste. Par le métier de son père, Margaret Atwood passe la majeure partie de son enfance entre les forêts du Nord du Québec, Sault-Sainte-Marie, Ottawa et Toronto.

Elle commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia