Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Penelope : de mythe van de vrouw van Odysseus

Margaret Atwood (auteur)

Penelope : de mythe van de vrouw van Odysseus

Dans la série:
Navertelling van de Odysseus-mythe vanuit het perspectief van de vrouw van Odysseus, Penelope.
Titre
Penelope : de mythe van de vrouw van Odysseus
Auteur
Margaret Atwood
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Penelopiad
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
159 p.
ISBN
90-234-1802-6 9789023418023

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Door hun sterke betrokkenheid op de menselijke en goddelijke oorsprong hebben mythen altijd wel tot de verbeelding gesproken. Alleen zijn de overgeleverde mythen binnen de westerse wereld verworden tot een statisch corpus, zonder overgeleverde rituelen of orale traditie. Het is vooral binnen bewerkingen voor de jeugd dat bv. Griekse mythen een nieuwe dynamiek tonen. Als gerenommeerde schrijvers systematisch mythen op een hedendaagse manier zouden hervertellen, zou de toekomst van de mythe als literair genre er een stuk rooskleuriger uitzien. Dat maakt dat het principe van de nieuwe reeks 'Mythen' van de Bezige Bij alleen maar toegejuicht kan worden. Daarbij mogen echter de originele mythen en de studies errond niet uit het oog verloren worden: zij bieden nl. de context aan waarbinnen de nieuwe verhalen hun betekenis krijgen.

Reeks 'Mythen'

Voor Claude Lévi-Strauss is een mythe de som van alle mogelijke versies. Die variatie vloeide o.m. voort uit de orale overlevering; d…Lire la suite
Dit boek is een deel van een internationaal project waarbij bekende schrijvers de opdracht krijgen een antieke mythe te bewerken tot een roman. Van deze navertellingen verschijnen tegelijkertijd vertalingen in verschillende landen. Als een van de eerste van deze nieuwe reeks heeft de Engelse schrijfster Margaret Atwood de mythe van Penelope uit de Odyssee van Homerus bewerkt. Zij vertelt het verhaal vanuit de ogen van Penelope die vanuit de onderwereld terugkijkt op haar leven. Een speciale rol spelen de 12 dienaressen die door Odysseus gestraft worden door ophanging omdat ze heulden met de vrijers. Zij vormen een koor, als in een Griekse tragedie commentaar gevend op de gebeurtenissen. Atwood heeft op inleefbare wijze Penelope's verhaal verteld en haar tot leven gewekt, waar meestal het verhaal door Odysseus' ogen wordt gezien. Kleine druk.

À propos de Margaret Atwood

Margaret Eleanor « Peggy » Atwood, née le 18 novembre 1939 à Ottawa (Ontario, Canada) est une romancière, poète et critique littéraire canadienne. Elle est l'une des écrivaines canadiennes les plus connues, en particulier pour son roman La Servante écarlate (The Handmaid's Tale), publié en français en 1987, qui est adapté au cinéma sous le même titre par Volker Schlöndorff en 1990 et en série télévisée sous le titre The Handmaid's Tale : La Servante écarlate en 2017.

Biographie

Née à Ottawa, Ontario, Margaret Atwood est la fille de Carl Edmund Atwood, zoologue, et de Margaret Dorothy Killiam, nutritionniste. Par le métier de son père, Margaret Atwood passe la majeure partie de son enfance entre les forêts du Nord du Québec, Sault-Sainte-Marie, Ottawa et Toronto.

Elle commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia