Een chirurg vertelt zijn na een ongeluk ernstig gewonde dochter in gedachten over het grote geheim in zijn leven.
Titre
Ga niet weg
Auteur
Margaret Mazzantini
Traducteur
Henrieke Herber
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Non ti muovere
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2016 | Autres éditions
271 p.
ISBN
9789028423398 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op een regenachtige avond wordt de 15-jarige Angela door een auto aangereden. Haar schedel is geraakt en zij komt terecht in het hospitaal waar haar vader, Timoteo, chirurg is. Haar moeder, een journaliste op reis, wordt in allerijl gewaarschuwd. Zo begint de roman van Margaret Mazzantini.

Er zijn twee verhaallijnen: het heden en het verleden. In het heden volgen we de chirurgische interventie, uitgevoerd door collega's van Timoteo (onder andere Ada, een anesthesiste op wie hij vroeger nog verliefd is geweest) en het angstige wachten op de aankomst van de moeder. De overpeinzingen van Timoteo vormen de tweede verhaallijn: waar heb ik dit verdiend? Het leven van Timoteo verliep inderdaad niet zo rimpelloos. Hoewel hij een gerespecteerde arts is, getrouwd met een mooie, intelligente vrouw, heeft hij een geheime relatie achter de rug met Italia, een vrouw van lage komaf. Hij heeft haar toevallig ontmoet toen hij op een vrijdagavond, na een drukke werkweek, naar zijn vrouw reed die…Lire la suite
Door het scooterongeluk van zijn dochter staat een chirurg duizend angsten uit. Haar schedel moet geopend worden. Hij herinnert zich ineens die vrouw van vroeger. Na autopech ontmoette hij haar, verkrachtte haar, behandelde haar als een hoer, hoewel ze kamermeisje was. Hij ontwikkelde een parallel leven en hield niet meer van zijn vrouw. Zijn minnares werd zwanger, maar zijn vrouw ook. Hij bleef uit plichtsbesef bij haar. Zijn minnares pleegde abortus. Na de bevalling van zijn eigen vrouw kwam hij zijn minnares weer tegen, die naar het zuiden vertrok. Hij merkte dat ze ziek was door een infectie na de abortus. Ze stierf onder zijn chirurgenhanden. Hun dode baby kwam haar halen. Is het nu zijn dochters beurt? Hij vertelt zijn dochter in gedachten het hele verhaal, over hem, de verkrachter in wiens botten de dode minnares nog steeds rondwaart. Een fascinerend verhaal. In 2002 bekroond met de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs. Paperback, kleine druk.

À propos de Margaret Mazzantini

Margaret Mazzantini, née le 27 octobre 1961 à Dublin, en Irlande, est une romancière, scénariste et actrice italienne. Elle vit aujourd'hui[Quand ?] à Rome.

Biographie

Née à Dublin d'un père italien écrivain, Carlo Mazzantini (it), et d'une mère irlandaise peintre, Anne Donnelly (it), Margaret Mazzantini vit enfant dans différents pays européens avant que sa famille s'installe à Tivoli, près de Rome, où elle grandit et fait ses études secondaires. Elle a pour sœur l'actrice Giselda Volodi. En 1982, elle est diplômée de l'Académie nationale d'art dramatique de Rome…En lire plus sur Wikipedia