Daisy
Néerlandais

Examendeal

Margje Woodrow (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Kiki (ik-figuur) en haar vrienden kopen voor een aantal vakken de schoolexamens. Ze plegen daarmee fraude en merken al snel dat ze flink in de problemen komen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Examendeal
Auteur
Margje Woodrow
Langue
Néerlandais
Édition
1
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Durée
03:18
Éditeur original
Gottmer
Note
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a438162

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bij toeval hoort Kiki (ik-figuur) twee meisjes praten over het kopen van schoolexamenopgaven. Ze staat er slecht voor en vindt dat ze de voorkennis goed kan gebruiken. Samen met een paar vrienden besluit ze van een aantal vakken de opgaven, inclusief de antwoorden, te kopen. Maar dan wordt haar contactpersoon in elkaar geslagen en dringt langzaam door dat het groepje zich op gevaarlijk terrein heeft begeven. De spanning wordt vergroot door de mogelijke betrokkenheid van mensen uit Kiki's directe omgeving. Het slot is onverwacht, en biedt opening voor discussie. Achter in het boek staat een kort interview met de debuterende auteur, zelf werkzaam op een middelbare school. Ze wil lezers laten nadenken over morele kwesties, zoals bijvoorbeeld examenfraude. Een aantrekkelijke uitgave voor een brede doelgroep, vanaf ca. 13 jaar.

Examendeal

Kiki luistert vanop het schooltoilet twee meisjes af. Ze kunnen blijkbaar de examenvragen van wiskunde bestellen en kopen. Kiki houdt zich muisstil. Het enige dat ze ziet, is dat één van de meisjes gymschoenen met fluogele veters draagt. Kiki vindt het reusachtig wat ze gehoord heeft en ze besluit het meisje te zoeken. Het zou dé oplossing zijn, niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar vrienden. Ze besluit pas iets te zeggen als ze de vragen in haar bezit heeft. Maar dit alles kost wel wat geld. Dus maakt ze haar plannen kenbaar aan haar vrienden. Die zijn laaiend enthousiast en betalen graag hun deel. De eerste keer loopt alles van een leien dakje. Wanneer de volgende dag het meisje met de fluogele veters ineen geslagen met een zware hoofdwonde gevonden wordt, begint de stress toe te slaan.
Een jeugdroman over examenfraude, vriendschap en verliefdheid. Het is een doorsnee verhaal, wel herkenbaar, een beetje spannend, maar je bent het zo weer vergeten.