Livre
Néerlandais

Kleine Adam

Mariette Vanhalewijn (auteur), Rita Van Bilsen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Nadat Adam de hele wereld in de afvoerpijp heeft geveegd, tekent hij een betere wereld. Maar het valt niet mee om de wereld te veranderen. Met veel kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Kleine Adam
Auteur
Mariette Vanhalewijn
Dessinateur
Rita Van Bilsen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2011 | Autres éditions
[56] p. : ill.
ISBN
9789020995930 (hardback)
Placing suggestion
De Aarde (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de reeks ‘Lannoo Retro’ bracht uitgeverij Lannoo onlangs twee klassieke titels uit van Mariëtte Vanhalewijn (°1940): Floris en Floriaan uit 1973, met illustraties van Jaklien Moerman en Kleine Adam uit 1983, geïllustreerd door Rita van Bilsen en bekroond met een Boekenleeuw en de Staatsprijs voor jeugliteratuur. De banden werden met zorg heruitgegeven met een gebonden rug in een vierkant formaat. Aan de originele tekst en illustraties werd niet geraakt, met wisselend resultaat.
Floris en Floriaan is een wensvervullend verhaal over het ezeltje Floriaan, dat op zoek gaat naar een liefdevolle thuis. De jongen Floris zit eenzaam thuis met een gebroken voet. De twee vinden elkaar en helpen en passant een roversbende klissen. Hiervoor worden ze beloond met een kus van de burgemeester van het dorp en een eigen stal. De mix van sprookjes-, folklore- (rovers, veldwachters) en realistische verhaalelementen kan niet overtuigen. Naast de zwakke, vrijblijvende plot lee…Lire la suite
In deze - al in 1986 bekroonde - heruitgave ontmoeten we Adam (!), een ondernemend manneke. Hij vindt de wereld maar vervuild en jachtig. Hij besluit alles in het riool te bezemen en tekent een nieuwe, ideale wereld met bloemen en vogels, de zon en riviertjes en vooral veel groen. Al snel zijn zelfs de mensen er weer. Al tekenend krijgt hij de vroegere wereld terug, maar naar hij hoopt in een voor hem ideale vorm. Optimisme en moedeloosheid strijden om voorrang in zijn emoties. Als je een nieuwe wereld schept, zo merkt hij namelijk, krijg je ook weer negatieve dingen erbij. Toch eindigt het verhaal enigszins hoopvol voor Adam. De vele, meestal paginagrote illustraties in gouachetechniek die meer dan de helft van het boek beslaan, volgen prachtig Adams scheppingsproces en de wijze waarop hij met de realiteiten van het leven wordt geconfronteerd. De tekst staat steeds overzichtelijk los hiervan. Dit boek zal jonge idealisten die ‘een God zijn in het diepst van hun gedachten’, zeer aans…Lire la suite

Kleine Adam

Wie kent Kleine Adam nog? De jongen die, geëngageerd als hij is, de hele wereld van de kaart veegt. Hij besluit namelijk dat de wereld zoals we hem kennen vervuild is en vol met mensen die alleen maar haast hebben. Hij probeert met een stukje krijt een ideale wereld te toveren. De poging blijkt niet zo succesvol en wordt dus al gauw gestaakt. Alhoewel ... Adams goede bedoelingen - en die van de auteur - worden op het eind nog eens expliciet vermeld.
Het boek is gepubliceerd in 1983; de tijdsgeest is er duidelijk in te lezen, maar dat kan de pret niet drukken. Kleine Adam is een boek van alle tijden, alsook de illustraties van Rita van Bilsen. Met ervaren hand schilderde zij Adams (ideale) wereld.
Lannoo kwam in het voorjaar van 2011 op de proppen met een nieuwe serie: Lannoo retro. Alvast twee boeken die in de jaren '70 - '80 geschreven zijn, kregen een nieuw jasje aangemeten. Van Mariette Vanhalewijn werd in dezelfde reeks ook Floris en Floriaan heruitgegeven.