Livre
Néerlandais

Ik ben Michiel

Marijke Vrijsen (auteur)
Door het publieke optreden van Michiel Vandeweert heeft Vlaanderen de zeldzame verouderingsziekte progeria leren kennen. Na het boek "Ga ik dood als ik twaalf ben?", waarin Michiels moeder vertelt over haar leven met twee progeriakinderen, laat Michiel nu zelf zijn stem horen en vertelt hij wat er in hem omgaat.
Sujet
Progeria
Titre
Ik ben Michiel
Auteur
Marijke Vrijsen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2013
144 p. : ill.
ISBN
9789461312006 (paperback)
Placing suggestion
605.2 (SISO) Ziekten - Kwalen ; Ziekten - Kwalen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ik ben Michiel van Marijke Vrijsen is een soort dagboek van Michiel Vandeweert, een nu vijftienjarige jongen uit Diepenbeek die lijdt aan progeria. Progeria is de ongeneeslijke ziekte die maakt dat jonge kinderen al snel aan ouderdomskwalen beginnen lijden, en die deze kinderen allemaal dat typische, zeer herkenbare gezicht geven: kaal, met goed zichtbare aders op het veel te grote voorhoofd. Ze blijven ook heel klein en kwetsbaar. Velen halen niet eens hun vijftiende verjaardag, maar Michiel is blijkbaar een doorzetter en nog relatief gezond. Misschien haalt hij de twintig wel. Dit boek is de opvolger van het in 2009 verschenen Ga ik dood als ik twaalf ben van dezelfde auteur. Dat verhaal is het verhaal van de ouders van Michiel, niet van de jongen zelf. En het was Michiel zelf die dan gevraagd heeft om ook een boek voor zichzelf te mogen krijgen. Een soort testament zeg maar.
Heel ontwapenend vertelt Michiel, via de pen van Marijke Vrijsen, over zichzelf. Zijn le…Lire la suite
Er zijn ruim vijftig progeriapatiëntjes wereldwijd, vier in Vlaanderen, waarvan twee uit één gezin. Dit laatste weerspreekt de theorie dat de ziekte niet erfelijk zou zijn. Diagnose en behandeling staan nog in de kinderschoenen. Vroegtijdige veroudering door versnelde celafbraak is debet aan het specifieke uiterlijk: groeistagnatie, kaalheid, dunne huid, geen onderhuids vet. De meesten overlijden aan hart- en vaatziekten op de gemiddelde leeftijd van 12,6 jaar. In dit boek vertelt Michiel (15, ik-figuur) over zijn leven. Het is een jongen met dezelfde wensen en verlangens als elke puber - hij wil graag dj worden - maar door zijn ervaringen vroegwijs en vertrouwd met de eindigheid van het bestaan. Veel lotgenoten heeft hij zien gaan. In Vlaanderen is hij een bekendheid en zijn spontaniteit wekt overal ontroering. Ieder die te maken heeft met kinderen met een lage levensverwachting, houdt hij onbewust een spiegel voor. Foto's in kleur (met bijschriften) en de openhartige teksten van zij…Lire la suite