Een jonge vrouw, die een zwervende jeugd gekend heeft vol verwaarlozing en geweld, vindt toevlucht bij de dominee van een dorpskerk.
Titre
Lila
Auteur
Marilynne Robinson
Traducteur
Janine Van der Kooij
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lila
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2018 | Autres éditions
268 p.
ISBN
9789041712783 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De predikant en de dakloze

In haar derde roman over een dorp in Iowa laat Marilynne Robinson een onconventionele predikantenvrouw aan het woord.

Samen met Gilead en Thuis vormt Lila een trilogie over het dorp Gilead en meer bepaald over John Ames, de plaatselijke predikant. In het eerste deel (2004) richt de oude, stervende Ames zich in een brief tot zijn zevenjarige zoon. Hij schrijft over zijn grootvader, die de gelovigen met een pistoolschot naar de kerk lokte, over vergeving en het doopritueel. In het tweede deel zien we Gilead door de ogen van Glory, de dochter van een met Ames bevriende predikant. In deel drie is het de beurt aan Lila, de jonge vrouw met wie Ames op hoge leeftijd trouwt. Zijn eerste vrouw en kind stierven in het kraambed en de predikant leidde een rustig leven voor de komst van Lila. Hij kende 'wel verdriet maar nooit zonder rust, wel eenzaamheid maar nooit zonder vrede', zoals het in Gilead staat.

En dan, wanneer hij de zeventig nadert, ziet de predikant een doorweekte vrouw bij de kerkdeur verschijnen. Lila is net zo eenzaam als hij en deze roman brengt het verhaal van hun liefde.

Wees…Lire la suite

Een verwaarloosd kind, Lila, wordt in de arme crisistijd (rond 1929) door de rondtrekkende Doll gered en meegenomen op haar overlevingstochten in Iowa. Via vele omzwervingen belandt Lila zelfs in een bordeel. Ze vlucht en komt bij toeval terecht in Gilead. Daar ontmoet ze een oudere predikant - die ook voorkomt in de vorige boeken ‘Gilead’ en ‘Thuis’ - met wie ze al spoedig trouwt, nadat er een bijzondere, mooie relatie tussen hen ontstaan is. De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson (1943) won met ‘Gilead’ de Pulitzer Prize en ook voor andere werken werd ze genomineerd voor prestigieuze prijzen. Ze schreef dit, geheel zelfstandig te lezen en uitstekend vertaalde, derde boek in een cyclus, in een spiritueel (niet chronologisch verteld) proza dat doet denken aan Walt Whitman en Emily Dickinson. Een prachtige roman die lezers van Amerikaanse literatuur zal aanspreken.

À propos de Marilynne Robinson

Marilynne Robinson, née le 26 novembre 1943 à Sandpoint dans l'Idaho, est une femme de lettres américaine.

Biographie

Elle fait des études supérieures en littérature et obtient un baccalauréat universitaire, avec la mention magna cum laude, à l'université Brown en 1966. Elle est alors élue au Phi Beta Kappa. Elle poursuit ses études et décroche son doctorat à l'université de Washington en 1977.

Elle écrit de nombreux articles, critiques et essais dans Harper's Magazine, The Paris Review et The New York Review of Books.

Enseignante à l'université de l'Iowa, elle est lauréate des plus prestigieux prix littéraires américains dont le Prix Pulitzer de la fiction et le National Book Critics Circle Award en 2005 pour son roman Gilead.

Ce roman inaugure un cycle romanesque centré sur une ville …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions