Livre
Néerlandais

Kwaad bloed

Marita De Sterck (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Ik-figuur Emma (ca. 12) moet naar een kostschool nu haar oudere zus ernstig ziek lijkt te zijn. De nonnen vertellen haar precies wat goed en slecht is, maar de meisjes overspoelen haar met andere verhalen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Kwaad bloed
Auteur
Marita De Sterck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2006 | Autres éditions
159 p.
ISBN
90-451-0354-0 9789045103549

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Naar kostschool

In Kwaad bloed focust Marita de Sterck (51) op Emma, die in de jaren zestig wordt opgesloten in een strenge kostschool om haar braaf en gaaf te houden. Nooit heeft Emma spannender verhalen en pikanter liedjes gehoord. Nooit vuriger gedroomd.

Marita de Sterck beschrijft ontluikende seksualiteit

"Het fenomeen nonnen is intrigerend", zegt Marita de Sterck. "Zoveel opgroeiende meisjes werden toevertrouwd aan vrouwen die zelf iets misten in hun vrouw-zijn, en die uit frustratie hard uit de hoek konden komen. Het mag een wonder heten dat vele meisjes toch nog evenwichtig uit die periode zijn geraakt."

Na vier jeugdromans met hedendaagse hoofdpersonages kiest de antropologe en literatuurdocente in Kwaad bloed voor een historische setting. "Ik wou al lang iets maken over de tijd waarin de grootouders van mijn jonge lezers volwassen werden. Omdat die verhalen jongeren boeien. Geen vaderlandse geschiedenis, maar eerder een historische evocatie van het dagelijkse leven. Waarin lezers van vandaag toch heel wat gelijkenissen vinden met het heden. Zo is het van alle tijden dat meisjes hun pas verworven vruchtbaarheid moeten aanvaarden en psychologisch moeten verwerken dat ze vrouw worden."

Overigens verwijst de ti…Lire la suite

Een meisje dat vrouw wordt, is fascinerend

Jeugdschrijfster Marita de Sterck over haar nieuwe boek 'Kwaad bloed'

Vandaag verschijnt een nieuwe jongerenroman van Marita de Sterck. Kwaad bloed is helemaal een vrouwenboek geworden, over de ontwikkeling van een onnozele bakvis tot jonge vrouw, met als achtergrond een katholieke Vlaamse kostschool in de jaren vijftig. Een boek over angst en schaamte, over de kracht van de verbeelding en over het verlangen naar verboden vruchten.

"Die scharnierperiode, die overgang van meisje naar vrouw, met de bijbehorende rituelen en verhalen, dat is echt wel mijn thema. Een fascinerend verschijnsel is het, van alle tijden en plaatsen, dat ook narratief interessante stof biedt. Ik speelde al langer met de gedachte om een verhaal te schrijven over hoe het was om vrouw te worden in de jaren vijftig, bestemd voor de internetgeneratie van vandaag. Op het eerste gezicht ligt alles open en bloot voor meisjes van nu. Wat ze kunnen zien, lijkt grenzeloos en toch zijn ze, net als die meisjes…Lire la suite

Kruipen waar je niet kunt gaan

Hoe was het om puber te zijn op een nonnenkostschool in 1960? Marita De Sterck schetst een sfeervol portret in Kwaad bloed.

De overgang van prepuberteit naar puberteit bij meisjes, met alle fysieke en emotionele turbulenties van dien, is een interessant thema. In Kwaad bloed komt dat thema des te sterker uit de verf doordat Marita de Sterck haar verhaal situeert in grootmoeders tijd, rond 1960, toen de seksuele revolutie nog niet was losgebarsten en er niet eens aan voorlichting werd gedaan. De twaalfjarige, seksueel ontwakende Emma zit bovendien op een nonnenkostschool, een omgeving die bij uitstek vijandig staat tegenover lichamelijkheid en seks. De onbedorven Emma wordt er geconfronteerd met een groep oudere en rijpere meisjes. Dat ze uit een ongelovig gezin komt, maakt haar ook ietwat anders dan de anderen. Spanningsvelden genoeg, dus, waarbinnen het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Emma wordt naar de kostschool gestuurd omdat haar oudere zus opeens aan een geheimzinnige ziekte' lijdt, die iets te maken heeft met haar verboden lief (later blijkt dat ze ongewenst zwanger is). Op school wordt Em…Lire la suite

Meisjes van dertien weten nog niet alles

Hoe erg was het voor een meisje van dertien in Vlaanderen in de jaren 50? Door je ouders gedumpt in een kostschool bij te strenge nonnen en brutale leeftijdgenootjes? Zoals Emma, niet begrijpend waarvoor die verbanden dienen die moeder in je koffertje heeft gestoken? Marita de Sterck slaagt erin die verstikkende wereld van echt niet zo lang geleden op te roepen in Kwaad bloed.

Marita de Sterck (1955) geeft literatuur en antropologie aan de bibliotheekschool in Gent. Als jeugdschrijfster is ze herhaaldelijk gelauwerd, vooral door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Met Kwaad bloed richt ze zich tot kinderen vanaf 12 jaar, maar ze spreekt wellicht ook zeer veel oudere volwassenen aan met herinneringen aan het pensionaat. Haar uitgangspunt: Hoe anders was het om vrouw te worden in grootmoeders tijd?

Wat is het essentiële verschil tussen toen en nu?
Marita de Sterck: ,,De wereld van de meisjes was toen veel beslotener. De impact van de volwassen opvoeders was veel groter. De opvoeders van nu zijn veeleer helpers. Internaten zijn nu kleinschalige leefgroepen die de gezinsstructuur proberen na te bootsen in een totaal andere sfeer. En er is de impact van de nieuwe media, die nieuwe dimensies openen met een klik op een knop, zoals het chatten op internet of de gsm-cultuur.''

Ja, in plaats van de schunnige volksliedjes van toen uit uw boek zijn…Lire la suite

Ik-figuur Emma (ca. 12) wordt eind jaren vijftig van de 20e eeuw naar een kostschool gestuurd, omdat haar oudere zus ernstig ziek schijnt te zijn. Het credo van de nonnen - 'Al wat onrein en onveilig is, houden we buiten' - geldt op alle mogelijke terreinen: er mag nog geen streepje bloot te zien zijn en slechte gedachten worden bij de biecht afgestraft. De nonnen weten precies wat goed en slecht is, maar ze vertellen niets over het echte leven, b.v. over menstruatie ('kwaad bloed') en seksuele ontwikkelingen. Emma leert des te meer van de andere meisjes. Ze zingen vieze liedjes en vertellen haar over de ontwikkelingen van haar lichaam. Emma droomt niet langer over sprookjes, maar over de tuinjongen. Op indringende wijze weet de auteur, bekend van 'Op kot' en 'Met huid en haar' (Zilveren Zoen 2005)*, een beeld te schetsen van de taboes die halverwege de 20e eeuw nog zo overheersend in de maatschappij aanwezig waren. De lezer beleeft, mede door het beeldende taalgebruik, hoe al Emma’s …Lire la suite

Kwaad bloed

Emma komt als naïef meisje van een dorpschool in een ijselijk strenge kostschool terecht. Haar ouders wilden haar thuis weg omdat haar oudste zus opeens ziek was ( maar eigenlijk zwanger). In het internaat valt Emma van de ene verrassing in de andere. Haar onschuld en onwetendheid verdwijnen vlug want de rijpere meisjes leren haar de betekenis kennen van alle volksliedjes die pikant en aangebrand zijn. Emma snapt nu dat ze door haar ouders steeds dom werd gehouden. Van de meisjes komt ze te weten waarvoor die verbanden dienen die in haar koffer zitten. Haar moeder heeft er nooit een woord over gezegd. Emma komt meer en meer in opstand tegen het gezag van de nonnen en de huichelarij van de priester. De lichamen van de meisjes groeien en bloeien. Emma sluit vriendschap met de tuinjongen, met opzet, want nu moeten ze haar wel wegsturen. Nu weet ze wat ze moet weten en wil ze zelf de confrontatie aangaan met haar ouders en alle dingen eens bij de naam noemen. Dit verhaal zal oudere lezers…Lire la suite