Livre
Néerlandais

Schatjepatatje

Marita De Sterck (auteur), Ceseli Josephus Jitta (dessinateur)
Hondje Schatjepatatje maakt mama en papa gek met zijn wilde streken. Zij proberen hem goede manieren bij te brengen, maar geven zelf niet echt het goede voorbeeld. Prentenboek in oblong met vrijstaande kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Honden
Titre
Schatjepatatje
Auteur
Marita De Sterck
Dessinateur
Ceseli Josephus Jitta
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789058385352
Placing suggestion
Huisdieren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Schatjepatatje wil een zoen

Schatjepatatje leidt letterlijk en figuurlijk een hondenleven: hij mag geen lawaai maken, niet aan zijn baasje likken, hij moet stilzitten en groenten eten. Erger nog is dat je op de prenten ziet dat de mensen veel strenger zijn voor hun hond dan voor zichzelf: terwijl hij niet gulzig mag zijn en zich netjes moet gedragen, likt zijn bazinnetje de slagroom van haar vingers. En papa en mama mogen wel zoenen, maar een kus van Schatjepatatje vinden ze vies.

Er wordt wel eens gezegd dat dieren in kinderboeken symbool staan voor de kinderen zelf, en dat lijkt in dit boek zeker van toepassing. Het verhaal doet sterk denken aan Vroem vroem boem! van dezelfde auteur, waarin een levendige kleuter centraal staat die veel overeenkomsten vertoont met Schatjepatatje. Een andere gelijkenis is dat beide boeken impliciet multicultureel zijn: op de prenten kan je zien dat het baasje van Schatjepatatje moslim is. Hoofdpersonages in Vlaamse kinderboeken zijn vrijwel zonder uitzondering blank, en als ze…Lire la suite

Schatjepatatje doet zijn naam alle eer aan. Deze hond is immers inderdaad een schatje, en heeft bovendien een kop als een langgerekte patat. De baasjes ("mama" en "papa") van dit aandoenlijke dier zijn niet erg consequent in de manier waarop ze met Patat omgaan. Zo krijgt Schatjepatatje ervan langs vanwege zijn gulzigheid, terwijl mama met haar vingers in een roomtaartje zit. Verder moet Patatje stilzitten als mama op een neer springt om van haar stress af te komen, en mag hij niet achter vrouwtjeshonden aan, terwijl papa het niet kan laten op straat heel dicht achter een mooie vrouw aan te lopen. De situaties zijn steeds afgebeeld op twee naast elkaar liggende pagina's, zodat het contrast goed duidelijk is. Het kan natuurlijk niet uitblijven dat Patat met zijn baasje op de sofa van een hondentherapeut belandt: "Meneer de hondenfluisteraar, Patat maakt me gek. Hij blaf, kakt, pikt, trekt, kwijlt, stinkt... Hij wil maar niet luisteren." Tegen die tijd kun je als lezer, samen met de hon…Lire la suite
De hond Schatjepatatje maakt mama en papa gek met zijn wilde streken. Zij proberen hem goede manieren bij te brengen, maar geven ondertussen niet echt het goede voorbeeld. Schitterend, verfrissend, origineel prentenboek in oblong, met een knipoog. De prachtige, grappige en lieve, 'losse' illustraties die soms doorlopen over een dubbele pagina zijn uitgevoerd in een gemengde techniek: een combinatie van verf met zeer gevarieerde stoffen, zoals haakwerk, kant, de structuur van linnen en katoen, tegen een overwegend witte achtergrond. Eenvoudige, ondersteunende tekst in enkele zinnen in de directe rede, met een bijzondere typografie bij bijvoorbeeld commando's. Een juweeltje waar met name kleuters (en hun ouders) zich in zullen herkennen. Van een kwaliteitsduo. Vanaf ca. 4 jaar.

Suggestions