Livre
Néerlandais
In de trein naar Wenen ontmoet een jonge vrouw een Fransman die haar vertelt over zijn liefdesleven.
Sujet
Liefde
Titre
Bloem
Auteur
Marja Pruis
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2002
142 p.
ISBN
90-388-5919-8

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hoofdpersone Mollie Bloem is vernoemd naar de zinnelijke Molly Bloom die Ulysses van James Joyce afsluit met een pagina's lange interpunctieloze monoloog. En niet alleen de vernoeming doet aan de klassieker Ulysses denken: ook deze Mollie is zeer wellustig en de blokvormige bladspiegel doet aan de monoloog in Ulysses denken.

Het verhaal wordt verteld door een voice-over, een commentaarstem die ook de lezer nu en dan aanspreekt. En het verhaal komt in het kort hier op neer: Bloem zit in de trein naar Wenen en treurt over een ex-minnaar die haar in een hotel in Amsterdam heeft verlaten. Ze droomt in de trein over de bedscènes die ze met hem had. In haar coupé bevindt zich de hitsige arts Gerard, die haar over zijn overspelige relatie met zuster Hilde vertelt. Het kan Bloem allemaal weinig boeien. Ze vervalt keer op keer in haar herinneringen. In Kloppendhartaanzee stapt Markus in de trein. Hij wil voorkomen dat het leven op een B-film gaat lijken.

Prui…Lire la suite
Journaliste Marja Pruis (1959) debuteert met deze roman die inhoudelijk het midden houdt tussen een liefdes- en een doktersroman. Een jonge vrouw reist naar Wenen en ontmoet onderweg een man die haar vertelt over zijn liefdesleven. Zij spiegelt dat aan het hare en de verteller bouwt beide geschiedenissen in in een artistiek web van intertekstuele verwijzingen. Het gegeven is aardig en de stijl verrast in het begin. Na verloop van tijd begint het gemaniëreerde vertellen nogal te storen en wordt de pretentie van het boek haar eigen valkuil. Wat overblijft, is een lichtvoetig verhaal met de suggestie van diepgang, en dat terwijl het over zeer wezenlijke thema's gaat welks diepgang zelfs niet aan de oppervlakte zichtbaar wordt. Marja Pruis kan wel schrijven, maar ze had wellicht beter met haar tweede boek kunnen debuteren. Kleine, ruim gezette druk.