Livre
Néerlandais

De Nijhoffs en ik, of De gevolgen van een genre

Marja Pruis (auteur)

De Nijhoffs en ik, of De gevolgen van een genre

Biografische schets van de schrijfster A.H. (Netty) Nijhoff-Wind (1897-1971), haar echtgenoot de dichter Martinus Nijhoff (1894-1953) en hun zoon, de fotograaf W.S. (Faan) Nijhoff (1916-1986).
Titre
De Nijhoffs en ik, of De gevolgen van een genre
Autre titre
De Nijhoffs, of De gevolgen van een huwelijk
Auteur
Marja Pruis
Langue
Néerlandais
Édition
Tweede herziene en vermeerderde druk
Éditeur
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2018
221 p. : ill.
ISBN
9789038804866 (paperback)
Placing suggestion
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 21 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Nijhoff blijft ongrijpbaar

Niet elk meesterwerk krijgt direct de erkenning dat het verdient. Neem het werk van Netty Nijhoff, wier boeken opnieuw onder de aandacht komen.

Niet iedereen herkent in een nieuw boek meteen een klassieker. Ook de beste critici slaan weleens de plank mis. E. Du Perron doopte zijn pen in vitriool over de roman Twee meisjes en ik van A.H. Nijhoff. In een brief typeert hij het werk als 'geschrijf van cosmopolieterig-doende houten Klara's-met-ideeën-over-saphisme-en-pederastie'. 'God-god, wat een rotrommel!'

Twee meisjes en ik, verschenen in 1931 en decennialang herdrukt, werd bij verschijning geprezen en verguisd. Kritiek was er op de verdorven praktijken die er nogal subtiel in voorkomen, zoals drugs, homoseksualiteit en abortus. Dat hadden ze niet verwacht van de echtgenote van Martinus 'moeder de vrouw' Nijhoff, een van de beroemdste Nederlandse dichters.

De debuutroman is nu opnieuw uitgegeven, met een uitgebreid nawoord waarin de brief van E. Du Perron wordt geciteerd. De tekst is geschreven door journalist Andreas Oosthoek, die de literaire nalatenschap van de familie Nijhoff beheert. Over hem valt tr…Lire la suite

Biografische schets van Netty Wind (1897-1971), die onder het pseudoniem A.H. Nijhoff een klein, opmerkelijk oeuvre schreef. 'Twee meisjes en ik’ (1931) is de bekendste roman van deze vrijgevochten, antiburgerlijke auteur, die gehuwd was met de dichter Martinus Nijhoff en een relatie had met de Engelse kunstenares Marlow Moss. Toen de biografische schets in 1999 verscheen onder de titel 'De Nijhoffs, of De gevolgen van een huwelijk', was de receptie verdeeld. Dat de biografe een fictief ik-personage opvoert, dat verslag doet van deels mislukte pogingen om Nijhoffs leven te beschrijven, werd fel gekritiseerd. In deze herziene, vermeerdere uitgave gaat aan deze schets een toelichting vooraf, waarin Pruis haar werk in een biografische traditie (van onder anderen Symons, Holmes, Fontijn) plaatst en reflecteert op (on)mogelijkheden bij het schrijven van deze biografie. Als bijlage is een eerdere publicatie van Pruis over Nijhoffs vriendschap met Moss opgenomen. Deze uitgave is ook een goed…Lire la suite

De wanhoop van Nijhoffbiograaf Pruis

Een biografische schets van Netty Nijhoff en haar bekendste roman verschijnen opnieuw

Een nieuw boek van Marja Pruis - romanschrijver en essayist met een scherpzinnige, soepele pen - is altijd spannend, ook als het eigenlijk een 'oud' boek is. 'De Nijhoffs en ik - over de gevolgen van een genre' is een herziene editie van Pruis' debuut 'De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk', nu voorzien van een nieuwe inleiding en een biografische appendix inclusief noten.

Dat debuut werd twee decennia geleden niet enthousiast ontvangen. Integendeel. Critici reageerden sceptisch op haar biografische schets van Netty Nijhoff, echtgenote van Martinus, een enkeling zelfs hatelijk. Die negatieve kritieken verrasten Pruis, schrijft ze in de nieuwe inleiding. Ze had met de vorm, een kruising tussen memoir en biografie, wel geëxperimenteerd, maar in dit literaire, persoonlijke portret van een ten onrechte vergeten schrijfster bepaald geen reden voor controverse gezien.

Dat die controverse er wel kwam, had met het genre te maken, concludeert ze nu. 'De Nijhoffs of …Lire la suite