Livre
Néerlandais

Close-up : wereldgeschiedenis van de film

Mark Cousins (auteur)

Close-up : wereldgeschiedenis van de film

Titre
Close-up : wereldgeschiedenis van de film
Auteur
Mark Cousins
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Story of film
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
510 p. : ill.
ISBN
90-269-2956-0
Placing suggestion
798.4 (SISO) Film ; Overzichten (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit is het enige Nederlandstalige overzicht van de filmgeschiedenis, vanaf 1895 tot het begin van de 21e eeuw. Het is geschreven door een Schotse filmkenner, die bevlogen en eigenzinnig een subjectief perspectief hanteert: hij vertelt over de hoogtepunten van vernieuwing en creativiteit in de film met ruim aandacht voor de wereldcinema en een loflied op de cinema van de jaren ’90. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de stomme film, de opkomst van Hollywood, het realisme, symbolisme en modernisme, wereldcinema en de nieuwe mogelijkheden met digitale film. Cousins schetst enkele historische lijnen van inspirators en navolgers en maakt interessante verbindingen tussen heden en verleden, van thema’s en variaties, van onvoldoende erkenning en onterechte vergetelheid. Het boek bevat mooie illustraties: kleine foto's van (voornamelijk zwart-witte) filmstills. Het notenapparaat is goed, maar de woordenlijst en de bibliografie zijn wat minder van kwaliteit. Jammer is dat door de beperkte r…Lire la suite

À propos de Mark Cousins

Mark Cousins, né en Irlande du Nord le 3 mai 1965 , est un réalisateur britannique, occasionnellement présentateur et critique de cinéma.

Biographie

Mark Cousins a interviewé des cinéastes célèbres comme David Lynch, Martin Scorsese et Roman Polanski pour la série télévisée Scene by Scene.

En 2009, avec l'actrice et réalisatrice Tilda Swinton, il imagine un projet consistant en un véritable cinéma itinérant d'un poids de 33,5 tonnes monté sur un gros camion circulant à travers les Highlands écossais. Il en résulte un festival de cinéma indépendant qui est filmé et monté en un documentaire intitulé Cinema is Everywhere (en). L'expérience est renouvelée en 2011.

Son film The Story of Film: An Odyssey En lire plus sur Wikipedia