Livre
Néerlandais

De opa van de opa van je vis

Marlies Slegers (auteur), Hugo van Look (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Waar woont een vis? Was de mens eerst een aap? En wat zegt je hond met zijn lijf? Lees en leer over dieren. Van AVI-Start t/m AVI-E3. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Dieren
Niveau de lecture
AVI Début, AVI M3, AVI E3, AVI 1, AVI 2, AVI 3
Titre
De opa van de opa van je vis
Auteur
Marlies Slegers
Dessinateur
Hugo van Look
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2018
46 p. : ill.
ISBN
9789048733903 (hardback)
Placing suggestion
592.3 (SISO) Dieren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de informatieve serie 'Lees en weet'* worden drie AVI-niveaus gehanteerd. In dit deeltje over dieren gaat het om de laagste niveaus: AVI-Start, M3 en E3. Hoewel er veel kinderboeken over dieren zijn, bevat dit boek daadwerkelijk nieuwe weetjes voor kinderen, bijvoorbeeld over de herkomst en evolutie van diersoorten of over de lichaamstaal van een hond. In het eerste gedeelte zijn de teksten erg cryptisch door het lage AVI-niveau. Als de lezer dan nog niet weet wat er beschreven wordt, bijvoorbeeld de evolutie van aap tot mens, kan de tekst verwarrend zijn. Gelukkig bieden de foto’s en speelse illustraties een helpende hand bij het ontcijferen van de betekenis. Er staan ook raadsels in, waarbij de lezer bijvoorbeeld de juiste afbeelding bij de tekst moet zoeken. Het boek is daarom interactief van aard. Een leuke serie voor beginnende lezers, vanaf ca. 6 jaar.

De opa van de opa van je vis

Dit boekje voor eerste lezers is er eentje uit de 'lees en weet'-reeks. Dit deel is een informatief boek over dieren. De informatie die je krijgt, is vooral op de eerste pagina’s zeer beperkt doordat het AVI-niveau nog zeer laag is. Doorheen het boek stijgt het AVI-niveau van AVI-Start tot AVI-E3.Elke dubbele pagina krijgt een titel. Een echte samenhang - los van het thema dieren - is er niet en dat maakt de inhoudstabel vooraan wat overbodig. Hierin worden enkele titels aangehaald met een paginanummer, maar echte hoofdstukken kan je het niet noemen. Het laatste vakje geeft ook aan dat er ‘nog veel meer' in het boek te lezen is. Waarom de titels die in de inhoudstabel staan, gekozen zijn, is me niet onmiddellijk duidelijk.Het geheel voelt zeer schools aan. Eenvoudige woorden en zinnen worden aangevuld met foto’s en tekeningetjes.Dat boekjes als deze op school gebruikt worden, kan ik begrijpen. Om thuis ontspannend te lezen, t…Lire la suite