Livre
Néerlandais

Een beknopte geschiedenis van zeven moorden

Marlon James (auteur), Arjaan Van Nimwegen (traducteur), Thijs Van Nimwegen (traducteur)
De reggae-zanger Bob Marley lijkt een speelbal te zijn van politici en criminelen op Jamaica.
Titre
Een beknopte geschiedenis van zeven moorden
Auteur
Marlon James
Traducteur
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A brief history of seven killings
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2015
719 p.
ISBN
9789048825318 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Reggae en kogelregens

Op 3 december 1976 overleefde reggaester Bob Marley een moordaanslag. In Een beknopte geschiedenis van zeven moorden gebruikt Marlon James dat feit om een opmerkelijke roman te schrijven. Hij kreeg er vorige week, als eerste Jamaicaan, een plaats op de longlist van de Man Booker-prijs voor.

Hoewel hij een van de centrale personages is in deze roman van ruim zevenhonderd bladzijden, wordt Bob Marley niet één keer bij naam genoemd. Steevast heeft Marlon James het over de Zanger. Destijds was er maar één man in Jamaica die daarmee bedoeld kon worden.

Bob Marley was in 1976 een superster, de man die de rest van de wereld naar reggaemuziek leerde luisteren en die ook de achterliggende rastafilosofie met overtuiging uitdroeg. De aanslag waarbij kogels hem in de arm en de buik troffen, was politiek geïnspireerd. Op 5 december zou Marley op het Smile Jamaica Concert spelen, een festival dat mede georganiseerd was door de People's National Party (PNP), de socialistische partij van de eerste minister Michael Manley. De grote tegenstander van de PNP was de Jamaica's Labour Party (JLP) van Edward Seaga. In 1976 liepen de spanningen tussen aanhangers van de PNP en de JLP hoog op. Het concert moest hen dichter bij elkaar brengen, maar velen zagen het als een campagnestunt van…Lire la suite

Twee dagen voor het grote ‘Smile Jamaica Concert’ in Kingston waarop de populaire reggaezanger Bob Marley zal optreden en dat is georganiseerd om de grote politieke spanningen te verminderen, wordt de Zanger (zoals hij in de hele roman wordt genoemd) op 3 december 1976 in zijn eigen huis neergeschoten. Hij overleeft het, zijn vrouw wordt in het hoofd geschoten maar door een operatie gered, de daders ontkomen. De Zanger treedt op, maar gaat direct na het concert twee jaar in ballingschap in Engeland. De zeven waarschijnlijke daders lijken nauwe banden te hebben met de politiek en hun levens worden gevolgd. De een na de ander wordt zelf doodgeschoten, tot ook de laatste in 1990 wordt gedood. Van de Jamaicaanse romanschrijver (1970), die ook docent Engels en ‘creative writing’ is, verschenen eerder twee romans. Deze geprezen, goed vertaalde derde roman geeft knap en heel raak een kleurrijk beeld van het instabiele klimaat in Jamaica tussen 1975-1995. Maar door de te grote lengte, veel ve…Lire la suite

À propos de Marlon James

Marlon Alex James (né le 16 novembre 1976 à Kingstown) est un footballeur saint-vincentais et grenadin, aujourd'hui retiré.

Biographie

En club

Il est deux fois sacré meilleur buteur de Malaisie en 2008 et en 2013.

En équipe nationale

International de Saint-Vincent-et-les-Grenadines depuis 1995, il participe à la Gold Cup 1996, où sa sélection est éliminée au premier tour. Il prend part à dix matchs de qualification pour la Coupe du monde, inscrivant quatre buts.

Notes et références

Liens externes

Suggestions